El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha visitat aquest dimecres l'IE Sant Jordi i l'Escola Diocesana de Navàs (EDN), just dues setmanes després que es fes públic el preacord per integrar a la xarxa pública el Col·legi Sant Josep i l'EDN, els dos centres concertats d'aquesta localitat, a partir del curs 2022-2023. Bargalló ha refermat l'aposta del departament per crear una taula de planificació entre tots les agents implicats per «plantejar durant un any quina forma té la propera oferta educativa de Navàs, que serà tota pública».

Segons el conseller, serà aquesta taula local la que haurà de definir com ha de ser el futur mapa educatiu de la localitat que «es pot estructurar de maneres molt diferents» ja que «damunt la taula hi ha moltes possibilitats». El que està clar, ha apuntat, és «que els projectes educatius tindran una reformulació, però és feina del grup de treball fer que hi hagi una cohesió de projectes, no una unificació». Bargalló ha assegurat també que les places públiques actuals «no tenen perquè perdre's i la voluntat del departament és mantenir-les».

Quant als equipaments que han d'encabir el nou panorama educatiu, el conseller ha destacat que «no hi ha res decidit», però que si finalment la secundària es concentrés l'edifici de l'EDN «és evident que hi hauria d'haver una remodelació, que ja està quantificada com ho estan totes les possibles solucions». Ha afirmat també que «no descartem absolutament res», ni tan sols la construcció d'un nou institut públic com estava previst fins ara. Tot plegat, ha reiterat, està subjecte a la proposta que sorgeixi de la taula de planificació.

En la seva visita, que ha començat a les 10 del matí, Bargalló ha anat acompanyat de l'alcalde de Navàs, Salvador Busquets; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps; i la directora dels Serveis Territorials d'Educació, Dolors Collell.

El conseller ha passat per l'institut escola Sant Jordi on ha mantingut una trobada al pati amb l'equip directiu del centre i on membres de la comunitat educativa l'han rebut amb cartells en què reivindicaven la defensa el model que tenen implantat, el manteniment del professorat, unes instal·lacions dignes i "transparència" en les negociacions. Posteriorment, s'ha desplaçat a l'Escola Diocesana, conjuntament amb la directora general de Centres Concertats i Privats, Pilar Contreras, per reunir-se amb membres de la titularitat i de la direcció de l'escola. La visita ha acabat a l'ajuntament, on el conseller s'ha reunit amb els representants municipals.

Nou panorama educatiu

L'Escola Diocesana de Navàs Fundació Privada és la titular dels dos centres concertats del municipi. D'una banda, el Col·legi Sant Josep (Edifici de les Germanes Carmelites cedit a la Fundació per 30 anys des del 2014), que disposa de llar d'infants, educació infantil i educació primària d'una línia. De l'altra, l'Escola Diocesana de Navàs (propietat del Bisbat de Solsona) amb places escolars d'ESO, batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior. A banda d'aquesta oferta educativa, el municipi de Navàs disposa d'un centre públic de primària i secundària, l'Institut Escola Sant Jordi, i l'escola bressol municipal Quitxalla.

L'Escola Diocesana va iniciar fa més d'un any converses amb el Departament d'Educació i el 3 de setembre del 2019 el Patronat de la Fundació va sol·licitar la integració a la xarxa de centres educatius de la Generalitat de Catalunya. Paral·lelament, l'Ajuntament i el Departament d'Educació treballaven des de fa anys per aconseguir una oferta pública de secundària i de postobligatòria al municipi, que implicava la construcció d'un nou institut. Això va propiciar l'inici del treball a tres bandes per tal d'integrar l'oferta educativa pública del municipi.

En aquesta línia, fa dues setmanes es va fer públic que les tres parts havien arribat a un preacord que permetrà que els dos centres escolars, Sant Josep i EDN, esdevinguin de titularitat pública a partir del curs 2022-23. Amb el procés de negociació que ara comença caldrà veure com s'integra la formació dels dos centres de l'Escola Diocesana amb la resta de centres educatius públics del municipi: l'Institut Escola Sant Jordi i la llar d'infants municipal Quitxalla. Entre altres aspectes encara per concretar, amb el pas de l'EDN a la xarxa pública ja es disposaria de l'equipament per a l'institut públic i no seria necessària la construcció d'un nou edifici com estava previst per substituir els actuals barracons.