Fa tot l'efecte que el sol perfora la muntanya. És un fenomen car de veure. I, per això mateix, preuat, tot i que fins ara molt desconegut. L'oportunitat s'ofereix 9 dies l'any -confiant que no hi hagi núvols que ho espatllin-, en un punt molt concret, metre amunt metre avall -cada dia canviant-, i tot just es perllonga encara no un parell de minuts. Per tota aquesta excepcionalitat, els veïns de Castellbell s'han adonat que tenen un tresor natural singular, encara que sigui molt acotat en el temps i en l'espai, i ha decidit difondre'l més enllà dels seus convilatans. I amb aquest propòsit, l'Ajuntament va congregar ahir una trentena de persones -amb totes les mesures de prevenció per la covid- a l'era del Mas del Puig del nucli del Vilar, que els va obrir les seves portes perquè poguessin admirar com el sol traspassava els seus rajos just per dins de la icònica Roca Foradada de Montserrat.

És un fenomen que es produeix des de fa milions d'anys, però que fins ara pràcticament només coneixien els veïns del Vilar, i alguns més de Castellbell. La posició lleugerament alçada d'aquest antic nucli fa que la trajectòria de la posta del sol pràcticament culmini travessant i projectant la seva llum per dins de la cavitat natural. Històricament, i per tradició familiar, els habitants de cadascuna de la dotzena d'antigues cases que formen aquest nucli sap el dia que el sol es pon per la Foradada i el raig es projecta a casa seva. Comença el 14 i 15 de febrer, per la plaça de l'Església (situada a l'extrem més nord-oest), i el darrer dia que és possible l'observació és el 21 (demà), a l'altura de l'estació de la Renfe (a l'extrem més sud-est del nucli). Ahir, el sol es va amagar rere la muntanya quan faltaven menys de 10 minuts per a les 6 de la tarda, i els seus rajos van traspassar la Foradada a les 17.54 h, i durant aproximadament un minut i mig.

Fonts de l'Ajuntament expliquen que, més enllà dels veïns del Vilar, els darrers anys ja hi començava a haver colles de gent de Castellbell que pujaven a veure-ho. Ahir, una trentena de persones es van asseure còmodament a l'elegant era interior del Mas del Puig, en l'acte convocat pel consistori, per no perdre's ni un detall de la trajectòria de l'astre, fins a perforar la muntanya.

Una primera experiència organitzada per «fer bullir l'olla» al voltant d'aquest fenomen singular, que l'Ajuntament vol bastir l'any que ve amb més solemnitat, afegint-hi tastos i maridatges amb productes autòctons i vins de la DO Pla de Bages. La intenció ja era fer-ho aquest any, però la situació d'excepcionalitat per la covid ha obligat a optar per un format contingut, amb una dansa de benvinguda i la participació de la colla de tabalers dels Diables de Resistents. Però la trentena de congregats van gaudir d'un espectacle únic, cent per cent natural.