L'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central se suma a l'assaig clínic que té per objectiu frenar la progressió de la Covid-19. L'estudi està impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida en col·laboració amb l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Grifols, el Banc de Sang i Teixits i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Nord.

L'estudi, liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, pretén avaluar l'eficàcia i la seguretat del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb malaltia Covid-19 lleu o moderada i no hospitalitzades.

L'assaig clínic a la Catalunya Central comença el dimarts 23 de febrer i es duu a terme a la regió sanitària del Bages-Berguedà, que s'afegeix a les altres zones a on ja s'està realitzant: Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord. A la Catalunya Central, a les persones que compleixin els requisits se'ls farà el tractament al CUAP Bages i a les Urgències de l'Hospital Sant Bernabé de Berga.

L'Àrea de Recerca de l'ICS a la Catalunya Central és la responsable de coordinar l'estudi al Bages-Berguedà. Anna Ramírez i Anna Ruiz Comellas són dues de les investigadores de l'assaig clínic i opinen que "és un repte treballar des de la recerca per frenar la Covid-19". La Unitat de Suport a la Recerca de l'ICS a la Catalunya Central té l'objectiu de promoure, potenciar i millorar la qualitat de la recerca en l'atenció primària i no és la primera investigació que realitza sobre la pandèmia.

L'objectiu de l'assaig

El plasma convalescent, donat per persones que han superat recentment la Covid-19 és aquell que conté anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2 i que pot complementar i estimular el sistema immunitari dels malalts amb Covid-19. El propòsit de l'estudi és saber si el tractament precoç de la malaltia amb aquest plasma permet frenar la seva progressió, així com disminuir la gravetat i durada dels símptomes. Es tracta d'una teràpia segura que ja s'ha estudiat per frenar altres afeccions, com ara l'epidèmia de SARS-CoV-1 de 2003, la pandèmia de virus influença H1N1 de 2009-2010 i l'epidèmia de MERS-CoV-2 de 2012.

Aquest és un estudi aleatoritzat, en el qual hi haurà dos grups de tractament que, de manera addicional a la teràpia pautada pel seu professional de medicina per a la Covid-19 rebran plasma convalescent o placebo. L'assignació a un grup o a l'altre serà aleatòria. Es tracta, a més, d'un estudi de doble cec en el qual ni l'equip investigador ni el participant sabran a quin grup pertany aquest últim.

El plasma convalescent i el placebo tindran una aparença semblant i s'administraran de la mateixa manera: una administració al servei d'Urgències mitjançant una infusió endovenosa d'uns 30-40 minuts de durada el primer dia de l'estudi, un cop comprovada la compatibilitat del grup sanguini. En aquesta primera visita, es realitzarà una entrevista clínica, una exploració física i s'obtindran les constants vitals, es realitzarà una extracció de sang i es prendrà una mostra nasofaríngia.

Després d'aquesta administració, tots els pacients tindran un seguiment mèdic fins al 60è dia. Durant els primers 14 dies, i diàriament, els participants es prendran la temperatura a casa i completaran un qüestionari electrònic de símptomes. L'equip investigador farà seguiment telefònic el 3r, 14è i 60è dies. El 7è dia personal sanitari visitarà els participants a domicili i els prendrà una mostra nasofaríngia i una mostra de sang. El 28è dia es realitzarà una nova visita de seguiment presencial.

Crida a la participació

Els investigadors tenen l'objectiu d'involucrar més de 400 persones amb Covid-19 a l'estudi. Conscients del repte científic, logístic i organitzatiu que comporta l'assaig, fan una crida a la participació ciutadana. Així, encoratgen a participar en l'estudi les persones de 50 anys o més que hagin obtingut un resultat positiu de covid-19 mitjançant una prova PCR o un test d'antígens ràpid i que tinguin símptomes que no requereixin hospitalització des de fa menys de 7 dies.

Poden participar-hi les persones assignades a la regió sanitària del Bages-Berguedà, Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord. Les persones interessades residents a la Catalunya Central podran inscriure's a l'estudi trucant al telèfon 634.755.945, apuntant-te a través del web https://www.estudiconvert.org/ o enviant un correu electrònic estudicovid19@flsida.org.

Pel que fa al plasma convalescent, els investigadors compten amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits per obtenir-lo i aprofiten per fer una crida a la població que hagi superat la malaltia de Covid-19 perquè doni sang. Trobaran la informació a l'enllaç:

https://donarsang.gencat.cat/ca/plasma-de-malalts-convalescents-de-la-covid-19/.

Des de l'inici de la pandèmia, el Banc de Sang i Teixits busca persones que s'hagin recuperat de la Covid-19 fa més de 28 dies i menys de 3 mesos, i vulguin fer una donació de plasma.