L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha fet efectiva en un ple municipal telemàtic celebrat aquest dijous al vespre la retirada de responsabilitats de govern i el corresponent canvi de retribucions del regidor Àngel Sáez, el regidor PSC que el 29 de gener a la tarda va ser identificat en un bar de la població incomplint l'horari d'obertura fixat. Sáez, tanmateix, conservarà l'acta com a membre de l'equip de govern però sense les atribucions que tenia, tal i com van anunciar l'1 de febrer l'alcalde Jordi Solernou i Èlia Tortolero, respectius cap de files de les dues formacions que governen en coalició a l'Ajuntament: Alternativa per Sant Joan (AxSJ) i el PSC.

L'aprovació del canvi va prosperar amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició, que en reclama la dimissió, en un ple tens i en què per primer cop es van poder sentir les explicacions públiques del regidor, que va reconèixer que «vaig cometre un error» i que considerava que en paga les conseqüències «de forma proporcionada a la dimensió dels fets», però que va manifestar que va ser una situació que «es va magnificar» i que havia derivat «en un linxament que ha transcendit l'àmbit polític, cap a l'atac personal».

Les formacions de l'oposició li van retreure majoritàriament que «s'hagi dedicat més a justificar-se que a assumir responsabilitats», que els fets ocorreguts eren «greus» per «l'exemplaritat» que ha de tenir un regidor davant la ciutadania, «especialment en un context tan greu com és aquesta situació de pandèmia» i que el fet de posar el seu càrrec a disposició de l'alcalde i de l'equip de govern era «passar la pilota, perquè el que ha de fer és dimitir».

Àngel Sáez va fer la seva exposició dels fets detallant que aquell dia va assistir a un dinar «amb uns amics del poble a un establiment del municipi» i que «i vam arribar tard, pocs abans de les 3 de la tarda amb la intenció de fer quatre tapes i marxar». Va assegurar que es van situar d'acord a la normativa establerta per les autoritats sanitàries, en taules separades i que a 2/4 de 4 encara no havien acabat «i a l'anar marxat la resta de clients del bar, els propietaris, amb tota la bona intenció del món, van abaixar la persiana i ens van deixar acabar de dinar mentre anaven recollint». En aquest punt, Sáez va manifestar que «en cap moment vaig sentir que estava fent res dolent, i en cap moment vaig tenir la impressió d'estar atemptant contra la salut pública.

Les persones que ens vam quedar acabant de dinar a l'interior seguíem mantenint les distàncies i les mateixes condicions que hi havia quan estava el bar obert». I hi va afegir que «el nostre error, i sobretot el meu, va ser romandre a l'interior fora de l'horari establert, un error del que en aquell moment no en vaig ser conscient i que va ser fruit d'una situació de confiança. En aquell moment, acabant de dinar distribuint-nos de la mateixa manera com quan l'establiment estava obert, no vaig tenir la percepció d'estar cometent cap falta greu ni com a ciutadà ni tampoc com a regidor».

Segons el seu relat durant l'estona de més que vam romandre a l'interior del bar «no se'ns va servir absolutament res a ningú, els propietaris únicament ens van deixar acabar de dinar mentre anaven recollint» i cap a un quart de 6 de la tarda es van disposar a marxar. «Això va ser tot, un dinar que es va allargar, que va durar en total poc més de dues hores, i a causa d'una trucada telefònica alertant d'una falsa festa ha generat tot el que ha generat», va exposar Sáez, que hi va afegir que «en el moment d'apujar la persiana per marxar ens vam trobar que a fora estaven els Mossos amb la Policia Local apunt per actuar. No van haver d'irrompre a l'interior del bar ni d'aturar res. Estàvem marxant quan, sense conèixer nosaltres tot el desplegament que hi havia a l'exterior ens vam trobar amb una situació que en aquell moment ningú de nosaltres no vam entendre».

El regidor socialista va exposar que «en el meu cas, i el de les persones que m'acompanyaven, la infracció per la qual la Policia Local va aixecar acta va ser per la d'estar a l'establiment més persones reunides de les que es permeten tant en l'àmbit públic com en el privat. És a dir, tractant-se d'un bar on en aquella hora no hi podia haver ningú a l'interior que no fossin els treballadors, independentment que estiguéssim respectant a dins les distàncies, s'havia d'aixecar acta perquè estàvem a l'interior i no hi havíem de ser».

I valorava que «tot això deriva en una sanció administrativa que en cap cas és un atemptat contra la salut pública. No he organitzat ni participat a cap festa il·legal, no m'he reunit amb vint persones per beure i passar la tarda incomplint les mesures, no he fet res que suposi un incompliment deliberat de les mesures establertes». Després d'aquesta exposició, Sáez va manifestar que «vaig cometre un error que vaig reconèixer, que accepto i que d'acord amb la meva convicció que els polítics hem de ser exemplars, accepto també que es prengui aquesta decisió. Una decisió que l'alcalde i el meu partit han considerat proporcional als fets, rebutjant la meva dimissió que, per altra banda, vaig posar a la seva disposició».

També va afirmar que «he actuat en conseqüència en tot moment, perquè l'error hi és i és inexcusable. Però el preu que pago és molt superior al que cap de vosaltres assumirà mai per haver comès errors iguals o pitjors que el meu en aquest mateix context de pandèmia». En aquest punt, Àngel Sáez va manifestar que la dimensió de la intervenció feta aquell dia i del rebombori posterior es devia a fets magnificats: «l'actuació dels Mossos i la Policia Local es va produir per una trucada d'una persona que coneixia que jo era a l'interior. Sabent que jo era a l'interior es va intentar ocasionar el major dany possible i forçar una intervenció policial mitjançant falsedats. La trucada es va produir des de l'anonimat als Mossos indicant que hi havia una festa il·legal amb música i més de trenta persones a l'interior del bar. Tot fals, com la Policia i els Mossos van poder comprovar. Es va mobilitzar diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra, incloent els ARRO, i la Policia Local, per tal d'intervenir en una suposada festa il·legal. En el moment que es va comprovar la realitat els fets, els agents dels Mossos van deixar òbviament l'actuació a mans de la Policia Local, que va ser qui finalment va actuar aixecant acta». I hi afegia que «amb un desplegament policial com aquell que va posar en alerta tots els veïns i veïnes no feia falta gaire més per sobredimensionar amb maldat aquests fets».

El regidor socialista va concloure que «és lícit que demaneu la meva dimissió, però ningú no em farà sentir ni un delinqüent, ni un irresponsable, ni molt menys un mal regidor o un mal ciutadà. No havia de ser a l'interior de l'establiment, assumeixo la meva responsabilitat política de forma proporcional a la magnitud dels fets. Però no toleraré ni un segon més que se segueixi sobredimensionat aquest fet per atacar-me i humiliar-me».

Per la seva part, l'alcalde Jordi Solernou va manifestar que «Àngel Sáez ha complert amb escreix les seves tasques dins l'equip de govern, és una persona que ha treballat pel nostre Ajuntament i per la ciutadania. Malauradament el 29 de gener va incomplir una norma i es va posar en contacte amb mi per posar el càrrec a disposició. Per responsabilitat, com a alcalde li hem tret les dedicacions de govern i les retribucions corresponents. Hem de ser responsables amb nosaltres mateixos i hem de donar exemple, i per això mateix crec que el que estem fent és el que cal».