L'Ajuntament de Balsareny preveu modificar l'ordenança sobre la tinença d'animals domèstics i de companyia, per tal d'incloure un sistema d'identificació d'animals canins mitjançant el seu ADN. D'aquesta manera, se sumarà a municipis com Callús, Súria, Sant Joan de Vilatorrada o Sant Fruitós de Bages, que ja tenen implementat aquest sistema per tal de controlar, fer un seguiment i, si s'escau, sancionar els propietaris d'animals que deixen excrements de gossos abandonats a la via pública.

L'Ajuntament ha iniciat ja la primera fase d'implementació del cens amb la recollida de mostres d'ADN als gossos del municipi, que es poden fer de forma gratuïta fins al 19 de març, al local de la plaça de la Mel. Per fer les analítiques de sang s'ha de demanar hora a través del web www.balsareny.cat o per telèfon al 93 839 61 00. Els propietaris que no censin el seu animal dins d'aquest termini s'hauran de fer càrrec del cost de la prova, que és obligatòria. El consistori ha fet un conveni de col·laboració amb la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener pel servei i la gestió de la implantació del cens genètic caní.

Un cop identificat genèticament el gos, es farà una base de dades de manera que quan es reculli una mostra d'excrement al carrer (on hi ha l'ADN) es podrà identificar a quin animal pertany i arribar al seu propietari a qui es podrà sancionar.