21 de març de 2021
21.03.2021
Regió7

Sant Vicenç es planteja un canvi de model de recollida de brossa per reduir el rebuig

L'Ajuntament ha encarregat un estudi que inclou el sistema porta a porta i el de contenidors amb xip per veure quin seria més viable

20.03.2021 | 23:19
Sistema de contenidors amb xip a Torroella de Baix

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet es podria sumar al sistema de recollida porta a porta, al dels contenidors amb xip, o a un altre model que li permeti reduir la quantitat de rebuig que ara genera. De moment no s'ha marcat cap data, però ja ha encarregat un estudi a una empresa externa per valorar quina alternativa seria més viable, i no es descarta que es pugui aplicar un canvi de sistema dins d'aquest mateix mandat, segons ha apuntat l'alcaldessa, Adriana Delgado.

L'índex de recollida selectiva a Sant Vicenç és del 44,7% del total de la brossa que genera, segons les darreres dades oficials de l'Institut d'Estadística de Catalunya corresponents al 2018. Una xifra lleugerament inferior a la mitjana de la comarca, que és del 48,1%, però molt per sota d'altres municipis que ja tenen implementat un nou model, com Navarcles (85,9%), Navàs (81,3%), Santpedor (79,5%), i Artés (77,2%). Són municipis que tenen implementat el sistema porta a porta, però la recollida selectiva també ha fet avenços en municipis com Sant Fruitós, Balsareny i Rajadell, que han optat pels contenidors amb xip.

La millora d'aquestes xifres «és un repte que tenim molts ajuntaments», diu Delgado, conscient «de la necessitat que tenim de reduir el rebuig» o arribarà un punt «que el cànon serà inassumible de mantenir perquè el servei generarà molt dèficit».

L'Ajuntament busca la solució a través d'un estudi extern d'alternatives que indiqui quina opció és més efectiva i viable «en sostenibilitat, medi ambient, i econòmica», apunta Delgado, que preveu poder disposar aviat de les conclusions, si bé no hi ha cap data fixada. Actualment, l'Ajuntament de Sant Vicenç té contractat el servei de recollida d'escombraries a l'empresa Urbaser, que també presta en altres municipis, en alguns casos mitjançant el sistema porta a porta. Delgado insisteix en la voluntat d'un canvi de sistema dins d'aquest mandat, tot i que no es compromet a donar-ho per fet.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya