La Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha desestimat els projectes de Clarena i Colomer, els dos projectats més grans fins ara al Bages. En conjunt, preveien la instal·lació de 17 aerogeneradors que afectarien els termes municipals d'Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Rajadell, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Navarcles i Calders.

La Ponència, que es va conèixer ahir, ha decidit emetre un informe negatiu, en considerar l'emplaçament com a no viable. Segons consta al document, hi ha «elements urbanístics, culturals i paisatgístics que, d'inici, es consideren insalvables». En tots dos casos s'aprecien uns impactes «geomorfològics, naturalístics i paisatgístics de difícil correcció». Tanmateix, el procés encara no està tancat del tot perquè el promotor pot presentar-hi recurs.

Els ajuntaments d'Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Rajadell i Fonollosa, juntament amb el Consell Comarcal del Bages, van presentar al·legacions en contra dels dos projectes. El del Parc Eòlic Clarena preveu 9 molins de gran envergadura, amb una alçada de 115 metres i un diàmetre de 170 metres. En global, tindrien una potència de 40,5 MW. D'altra banda, el Projecte Eòlic Colomer projectava 8 aerogeneradors amb una potència de 36 MW. Les dimensions dels aerogeneradors també són de 115 metres d'alçada i 170 metres de diàmetre. A Aguilar es va fer una gran protesta a final de febrer.

En relació amb el parc Colomer, l'informe emès destaca que la línia elèctrica projectada afectaria àrees d'interès faunístic i florístic i diferents hàbitats naturals. A més, la construcció dels accessos per transportar els elements dels aerogeneradors comportaran uns «impactes geomorfològics, naturalístics i paisatgístics de difícil correcció». En l'altre cas, també s'apunta que la línia elèctrica projectada afecta àrees d'interès faunístic i florístic, que tindria un elevat impacte visual i és molt proper a altres parcs eòlics.