Castellbell i el Vilar ha commemorat ben d'hora aquest dimecres el 90è aniversari de la proclamació de la República al municipi el 14 d'abril de 1931. Ho ha fet amb un acte de format reduït, amb una vintena de persones, presidit per l'alcaldessa socialista Montserrat Badia i regidors del consistori, i en què s'ha instal·lat una placa commemorativa a la façana del que en el moment d'aquella proclamació era l'edifici de Ajuntament, que estava ubicat al primer pis del número 12 del carrer del Vilar.

Badia destacava que amb aquella placa es deixava constància pública d'una etapa, la de la República posteriorment frustrada per l'alçament militar, «que va generar una gran il·lusió perquè suposava un gran avenç social». Així, subratllava que «per primer cop les dones van poder votar», i que, «per exemple, va dur un model educatiu innovador que encara avui, en la seva filosofia, seria aplicable. Molts d'aquells avenços són encara avui un valor i un referent».

Posteriorment, l'alcaldessa ha fet lectura de l'acta de la sessió que va tenir lloc dos dies després, el 16 d'abril a les 4 de la tarda, de constitució del nou Ajuntament republicà, liderat per l'alcalde Florenci Bach i Oller. Una acta que, destacava Badia, «era la primera que es feia en català». Finalment, els presents van dipositar un centre de flors compost per la bandera republicana i la senyera davant de la façana de l'edifici, que data del 1876.

Durant el propi període de la República la casa consistorial es va traslladar a l'edifici del Borràs que actualment continua essent la seu de l'Ajuntament.

A la placa que s'ha instal·lat es deixa constància escrita que el dimarts 14 d'abril de 1931 «i en haver estat proclamada la República Catalana a Barcelona, joves inquiets del cor La Unió de la Bauma i de 'La veu del poble, periòdic polític d'Esquerra' de Castellbell i el Vilar entren al consistori, hissen la bandera republicana al balcó i despengen el retrat del rei, que acaba trossejat i repartit entre els assistents, com a record d'un passat al qual han vençut».

També s'hi recorda que dos dies abans «les candidatures de l'Esquerra Republicana de Catalunya liderada per Francesc Macià i Lluís Companys havia guanyat àmpliament les eleccions municipals». I que dos dies després, reunits els deu nous regidors en aquest edifici -nou dels quals pertanyen a candidatures republicanes i catalanistes-, «queda constituït definitivament el nou Ajuntament de Castellbell i el Vilar pel president, i a requeriment d'ell mateix d'adhereix junt amb tots els consellers a la República Catalana». Finalment es deixa constància escrita dels noms d'aquells deu consellers.

Al final de l'acte, els representants de l'Ajuntament han lliurat rams de flors als actuals propietaris de l'edifici de l'antiga casa consistorial, en agraïment per haver permès col·locar-hi la placa que commemora aquella data.