Joan Badia i Pujol, alcalde de Callús entre el 2015 i el 2020, ha mort aquest dissabte a la tarda als 69 anys després d'una llarga malaltia. El funeral tindrà lloc aquest diumenge, a les 12.30 del matí a l'oratori Memora Manresa.

Nascut a Callús el 1951, casat i pare de dues filles, Badia era catedràtic de llengua i literatura catalana, matèria que va impartir en una extensa carrera en l'ensenyament, i va tenir una llarga trajectòria de dedicació a l'administració pública de Catalunya en l'àmbit de la innovació i la gestió educativa, la formació docent i la planificació acadèmica en l'Educació Superior. De fet, va arribar a tenir el càrrec de director general d'Innovació del departament d'Educació de la Generalitat. Va ser coordinador del desenvolupament curricular de l'ESO en el Programa Experimental de la Reforma (1985-89) i cap del Servei de Planificació i Programació de Formació Permanent (1989-1990). També va ser subdirector general de Formació Permanent i Recursos Pedagògics (2004-2006) i director general d'Innovació (2006-2009). Així mateix, dins el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, va ser subdirector general de Planificació Acadèmica Universitària i de l'Espai Europeu d'Educació Superior (2009-2011).

Així mateix, va ser professor universitari (UAB, FUB i UOC) i formador de professorat d'educació infantil, primària i secundària. Va ser director de l'institut Lluís de Peguera de Manresa, i va exercir en nombrosos centres de la comarca, com ara l'institut Castellet de Sant Vicenç, i molts anys abans a Monistrol de Montserrat, Artés i Súria, entre altres.

També era autor d'un nombre elevat de publicacions de textos legislatius i curriculars de la reforma educativa (LOGSE) per a diversos nivells: ESO, batxillerat, persones adultes, etc. Va ser autor també o coautor de més de cent cinquanta llibres de text i de suport d'educació primària i secundària, de català per a adults i d'assaig.

En l'àmbit editorial, va fundar les editorials Jonc i Angle i va ser fundador i director editorial del Grup Hermes. I pel que fa a la cultura, va ser director de la revista Escola Catalana, autor d'articles divulgatius en nombroses revistes, primer subscriptor d'aquest diari, va presidir la delegació al Bages d'Òmnium Cultural i també va ser vocal de la junta general.

Es va jubilar el setembre del 2014. Va ser llavors quan es va decidir a encapçalar la candidatura d'Esquerra Republicana a Callús a les eleccions municipals del 2015, en què aquesta llista va obtenir 5 dels 9 regidors del consistori, la qual cosa li va atorgar l'alcaldia. D'aquest mandat al capdavant del consistori en queda sobretot la imatge de la jornada de l'1 d'octubre del 2017, quan va intentar fer d'interlocutor amb l'operatiu de la Guàrdia Civil que es va desplaçar fins a l'escola on havia començat el referèndum i va acabar a terra empès per l'escut d'un dels agents que van entrar per endur-se les urnes.

El jutjat d'instrucció número 2 de Manresa va arxivar la causa que instruïa per iniciativa pròpia contra ell per un suposat cas de desobediència davant la Guàrdia Civil en els fets de l'1-O. El fiscal no va trobar proves concloents de l'acusació i la jutgessa titular del jutjat es va veure obligada a ordenar el sobreseïment i arxiu del cas perquè no hi havia hagut acusació contra Badia.

A les municipals del 2019, va tornar a ser-ne el candidat, i va tornar a obtenir la majoria absoluta, amb 8 dels 11 regidors que va passar a tenir el consistori a partir d'aquells comicis. Tanmateix, la seva alcaldia es va perllongar només 10 mesos, ja que a l'abril va presentar la renúncia per la malaltia que se li havia diagnosticat i el va substituir en el càrrec Jordi Mas.

Mostres de condol de dirigents i entitats polítiques

Han estat múltiples les mostres de condol per part de dirigents polítics que s'han extès per les xarxes socials en motiu de la mort de Joan Badia.

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, n'ha lamentat la defunció i li ha agraït la "lluita i compromís insubornable al llarg de tota la vida amb la independència i la justícia social". "Gràcies per les reflexions i el suport que sempre vas compartir amb nosaltres", ha publicat a Twitter.

El conseller en funcions d'Educació, Josep Bargalló, ha lloat el "compromís en les lluites nacionals i socials" de Badia i la seva "saviesa en la millora del sistema educatiu" i la titular de Cultura en funcions, Àngels Ponsa, ha considerat la seva mort "una gran pèrdua" i n'ha destacat la seva faceta de "generós activista social i servidor públic".

Per la seva part Òmnium Bages-Moianès lamenta la mort de Joan Badia i Pujol (Callús, 1951), president d'Òmnium Bages del 1993 al 1998 i vinculat a l'entitat des de ben jove. Badia va formar part també de la junta nacional d'Òmnium Cultural, del 2006 al 2010, des d'on va impulsar una etapa decisiva de renovació de l'entitat.

Des d'ERC Manresa, ERC Callús i tota la comarca del Bages han manifestat conservar sempre un record inesborrable, i un exemple de tenacitat i generositat. En un comunicat, el grup polític ha mostrat estar orgullós "d'haver tingut un alcalde que es va deixar la pell pel seu poble i la seva comarca. Sempre liderant, va transformar el municipi millorant-lo i estant al costat de tothom qui ho necessitava".