L'Ajuntament de Santpedor ha engegat una campanya de civisme contra l'abandonament de caques i pipis de gos als carrers del municipi amb l'objectiu de posar fre a aquesta problemàtica i conscienciar la població de la importància de tenir cura dels espais comuns. En el marc de la campanya, que consta de diferents materials gràfics,s'ha reforçat la vigilància en les hores i els espais més concorreguts per les persones que passegen el gos. En última instància, la infracció pot comportar una multa de 150 euros.

«A Santpedor, qui la fa la caga» és el lema de la campanya que a través de vídeos i vinyetes, difoses a les xarxes socials i també en paper, vol conscienciar a les persones que tenen un gos, i a tota la població en general, per tal de posar fi a la problemàtica de les caques de gos a la via pública. Els carrers del barri antic i de l'eixample i algunes zones no urbanitzades però molt transitades són el focus de les queixes veïnals.

Segons la regidora de Salut Pública, Núria Martínez Amat, es tracta «d'una problemàtica recurrent al poble». Per aquest motiu, la campanya vol «reforçar la pedagogia perquè cadascú es faci càrrec dels excrements i porti la bossa per recollir les caques i l'ampolleta d'aigua per diluir les miccions quan surti a passejar». El consistori posa a disposició ampolles plegables per a totes aquelles persones que ho sol·licitin.

La nova campanya de sensibilització va acompanyada d'un reforç de la vigilància policial en els espais on la gent acostuma a treure els gossos a passejar i durant les franges horàries de més concurrència, que acostumen a ser a primera hora del matí i a última hora de la tarda. En aquesta línia, la policia local controlarà, en compliment de l'ordenança municipal referent a la tinença d'animals, que els gossos estiguin censats, portin xip i que els propietaris es facin càrrec dels excrements de l'animal. En última instància es sancionarà als propietaris que no compleixin la normativa. No recollir els excrements pot comportar una multa de 150 euros.