El Moianès ha fet un salt endavant. La que ara fa cinc anys es va convertir en la comarca número 42, l’última creada oficialment, ha experimentat en aquest temps un sensible creixement d’habitants, que l’ha dut a escalar dues posicions en el rànquing de població. Un territori que es va gestar i formalitzar com la comarca dels 13.000 habitants (la qual cosa va ser motiu d’algun argument advers a la seva constitució) té a tocar ara els 14.000, xifra que podria superar perfectament en la propera actualització, si segueix el ritme progressiu d’aquests anys. I aquest augment l’ha dut a tenir per darrera set comarques més petites.

Quan el Parlament de Catalunya en va aprovar oficialment la creació, el 2015, el Moianès naixia com una comarca tot just per sobre dels 13.000 habitants. 13.098, exactament. En aquests cinc anys, n’ha sumat 821 més, ja que la darrera dada oficial, la del padró d’habitants a 1 de gener del 2020, publicat recentment per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) li atorga una població de 13.919 persones. El que suposa un augment del 6,2%. Tant sols en l’últim any, l’increment ha estat del 2,3%, ja que ha sumat més de 300 habitants nous, i està a tot just una vuitantena dels 14.000.

Aquest augment té un altre aspecte rellevant, que és que l’ha fet créixer (o, en aquest cas, avançar), en relació a la resta de comarques de Catalunya. Aquells 13.098 habitants que tenia el 2015 feien que en el moment del seu naixement el Moianès fos la sisena comarca més petita de Catalunya en nombre d’habitants (és a dir, la 37 del rànquing). Els més de 800 habitants que ha guanyat en aquest temps li han fet escalar dues posicions, de manera que ara està en el lloc 35 i passa a ser la vuitena comarca més petita. En aquesta evolució a l’alça, ha superat una altra comarca de la Catalunya Central, que tot i que també ha crescut (un centenar d’habitants més) ho ha fet amb una proporció molt menor a la del Moianès i en el darrer padró oficialitzat per l’INE se li atorguen 13.513 habitants.

Alhora, tant el Moianès com el Solsonès han superat en aquest període de temps una altra comarca, la del Pallars Jussà, que en aquest cas sí que ha registrat un decreixement de prop de 400 habitants.

La comarca més petita de Catalunya en població és l’Alta Ribagorça, amb 3.825 habitants segons l’últim padró (tal i com es pot veure en les gràfiques adjuntes), i per sota dels 10.000 hi ha també el Pallars Sobirà i el Priorat. A banda d’aquestes tres i del Solsonès i el Pallars Jussà, el Moianès està per davant de la Terra Alta i de l’Aran. El que ja és mólt més complicat és que pugui escalar posicions en els propers anys, ja que ara les comarques que hi ha situades just per davant (que completen el bloc de les 10 més petites), les Garrigues i la Cerdanya, estan per sobre dels 18.000 habitants.

El Moianès va rebre la plena oficialitat el 15 d’abril del 2015 quan el ple del Parlament va aprovar el projecte de llei de creació de la comarca. Una nova demarcació que va prosperar amb 105 vots a favor, 7 en contra de Cs, i l’abstenció dels 17 diputats del PP. Després de cinc anys de batalla, esdevenia formalment comarca.