La comarca del Bages s’ha dotat d’una guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. Es tracta d’una eina que permetrà al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions que poden afectar les persones grans. El Servei d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages ha liderat l’elaboració del document que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa.

La nova guia, que ha comptat amb la participació de més d’una trentena de professionals i agents de diferents àmbits de la comarca, defineix la tipologia de maltractaments a les persones grans, les formes i senyals d’alerta i identifica els factors de risc i de protecció davant aquestes situacions. També inclou elements per a la prevenció, l’avaluació i com actuar davant els maltractaments a les persones grans. Finalment, detalla els aspectes jurídics que s’han de tenir en compte pels diferents agents que intervenen i elabora un llistat amb els recursos i serveis disponibles al territori. Es distribuiran més de 80 exemplars en paper de la guia entre diferents recursos de la comarca i també es podrà descarregar a través de la pàgina web del Consell Comarcal del Bages.

Durant la presentació del document, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente, ha destacat que «gràcies la guia ara els professionals que atenen a les persones grans disposaran d’una informació més actualitzada i sistematitzada que els ajudarà a actuar davant els casos de maltractaments». En la mateixa línia, la consellera comarcal de l’Àrea d’Atenció Social Especialitzada, Eulàlia Sardà, expressava que la guia «és el resultat d’un treball d’unificació conceptual i coneixement mutu entre els diferents serveis i agents i ha suposat una gran oportunitat per treballar des d’una perspectiva transversal i interdisciplinària».

Per la seva banda, la regidora d’Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs, ha destacat la importància «que tots treballem des de la mateixa mirada, el mateix model d’intervenció i sobretot aplicant les mateixes eines i recursos perquè les persones grans tinguin les mateixes oportunitats» a tot el territori. La regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans del consistori manresà, Rosa Ortega, ha celebrat que els maltractaments a les persones grans ja no siguin un tema tabú i ha afirmat que «són una xacra que hem d’eradicar».

El document és el resultat d’un llarg camí. El 2010 es va publicar el primer protocol comarcal, liderat per l’Ajuntament de Manresa i el 2017, des del Consell Comarcal del Bages, es va impulsar la campanya «Tracta’m Bé», que va fer visibles els maltractaments. Un any més tard, es va elaborar el Pla d’actuació de les persones grans del Bages, una eina que definia les polítiques públiques entre les quals es plantejava la guia presentada.

396 casos a la demarcació

Segons un informe de la Diputació de Barcelona, l’any 2019 es van detectar 396 casos de maltractaments a persones de més de 65 anys en 43 municipis de la demarcació, un 76% dels quals eren dones, amb una mitjana d’edat de 81 anys. Les dades de l’ens provincial també reflecteixen que gairebé 2 de cada 3 persones grans que han patit maltractament tenen algun grau de dependència.