El Pla de Bages comptarà a partir d’aquest estiu amb un nou producte turístic. Es tracta de Camins de la Séquia, una experiència de «senderisme tranquil», que es planteja com una descoberta del territori tot passejant pel costat del canal. La nova proposta, creada pel Parc de la Séquia amb la complicitat de Bages Turisme, té per objectiu promocionar l’històric canal medieval fora de la comarca i alhora dinamitzar el territori i fomentar l’economia local. El recorregut consta de 35 quilòmetres, entre Balsareny i Manresa, i es podrà fer en dos o tres dies.

El nou producte turístic a l’entorn de la Séquia es posarà en marxa a mitjan d’aquest mes, però ja es pot consultar al web caminsdelasequia.cat. Inicialment, s’ofereixen dos paquets turístics: un per fer el recorregut en dues etapes (de Balsareny al Mas de la Sala i d’allà fins a Manresa) i l’altre per fer-lo en tres (de Balsareny a Sallent, d’allà a Santpedor i l’última fins a Manresa). En un futur,hi ha previst que s’hi vagin afegint nous productes i noves experiències.

Amb la creació d’aquesta ruta turístic, la Fundació Aigües de Manresa-Junta la Séquia fa «una pas endavant» en la seva tasca divulgativa del canal i els seus valors. Segons el seu vicepresident, Josep Alabern, «la Séquia és molt desconeguda fora de la comarca i hi ha molt camp per córrer». En la mateixa línia, la directora de la Fundació, Laia Muns, ha considerat, durant la presentació de la iniciativa, que amb la proposta Camins de la Séquia, «iniciem una nova etapa de creació de producte turístic i dinamització del territori, que teníem pendent, i ens fem grans coma Parc de la Séquia».Muns subratllava també que la nova proposta «busca el valor del turisme sostenible, fuig de la massificació i vol posar en valor el territori des del producte local, la cultura i les tradicions».

El projecte compta amb la complicitat dels ajuntaments, els agents del territori i de Bages Turisme. El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas,va valorar que es tracta d’un projecte «que vol aglutinar, que implica diversos municipis i que pensa en l’entorn i les seves potencialitats».

Camins de la Séquia és una experiència personalitzada, on el visitant podrà decidir l’hora i el dia que vol iniciar-la. La proposta inclou un paquet de benvinguda, un llibre de ruta, l’allotjament, el transport de l’equipatge i un telèfon d’assistència. Aquestes rutes, actualment autoguiades, es podran complementar amb l’acompanyament d’un guia, visites a altres espais turístics de l’entorn i amb més nits d’hotel a Manresa per completar l’estada. A partir de la tardor, està previst poder oferir les visites amb acompanyament d’un guia i activitats enfocades a les empreses.

Dilluns vinent es posarà en marxa una campanya de promoció a Instagram amb el perfil @caminsdelasequia i els hashtags #lamevaSéquia i #lamevaSequia on es convida a la ciutadania a compartir imatges de la seva experiència a l’entorn del canal medieval.