Condimentar qualsevol plat amb sal extreta del subsòl de Cardona serà possible a partir de la propera tardor. Així ho preveuen l’Ajuntament i la Fundació Cardona Històrica, que preparen conjuntament la comercialització d’aquest producte de segell propi però amb projecció internacional. «El projecte ja està tancat i ara només falta acabar de posar en marxa l’engranatge», apunta l’alcalde, Ferran Estruch, amb la idea que en l’últim trimestre de l’any «ja pugui ser a les taules de les cases». La presentació del projecte s’ha fet aquest cap de setmana en el marc de la primera edició de la Festa de la Sal.

Visitants a la Festa de la Sal, que ha reorientat l’antiga fira | MIREIA ARSO

Es comercialitzarà amb el nom de Sal de Cardona com a producte singular i genuí de la vila, i serà l’única sal de Catalunya que s’obtindrà per extracció, assegura el tècnic de producció agroalimentària de l’Agència de Desenvolupament de Solsona i Cardona, Carles Pujol. El proveïdor serà la Salinera de Cardona, que ja té bagatge en l’extracció d’aquest mineral del subsòl cardoní, encara que no fos per a l’ús domèstic, i tant la tècnica com la procedència han de fer d’aquesta sal un producte «amb valor afegit». Ho explica el regidor de Desenvolupament Local, Joan Hernàndez. I és que «és gemma pura i cristal·lina originària del mar que es va evaporar fa 36 milions d’anys», de manera que «la contaminació que hi podia haver aleshores no té res a veure amb la dels mars actuals», i això fa que sigui «una sal pura en més el 98%». Una puresa i una cristal·linitat que la fan «apta per a qualsevol producte», apunta Anna Poza, de la Fundació Cardona Històrica, i que li donen «un tacte i un sabor característics», afegeix l’alcalde.

Els impulsors de la proposta no han precisat quina producció se’n farà. Inicialment «volem que sigui un projecte petit, controlat i dintre de les nostres possibilitats», apunta l’alcalde, però l’objectiu és que pugui créixer aviat i obri noves línies de negoci al poble. El que asseguren és que, un cop es comercialitzi, se’n podrà trobar a qualsevol botiga, com a mínim a Catalunya, i també es vol promoure en la restauració.

La sal, estrella de la nova festa

La proposta s’ha donat a conèixer en el marc de la Festa de la Sal d’aquest cap de setmana, una nova fira que s’ha estrenat enguany i que vol reorientar l’antiga Fira Medieval amb activitats i propostes a l’entorn de la sal i el passat de la vila.

Parades de productes, visites guiades, música i espectacles han servit d’estrena d’aquesta primera edició, de la qual l’alcalde ahir valorava la bona assistència de públic i confiava en la seva consolidació. Ha incorporat l’entrega del Saler d’Or, la màxima distinció de la vila, que es feia en la fira anterior (vegeu el desglossat de sota).