Ningú no es tanca a res, però ara per ara, Súria encara està lluny de poder formar una nova majoria de govern, d’un mínim de 7 regidors, després que el PSC, que en té 4, ha fet fora de l’executiu els 3 del GIIS, amb qui havia pactat a començament del mandat. Així és com ho veuen a dia d’avui ERC, AiS i JxS, els tres partits a l’oposició, a qui ara també s’ha afegit el GIIS, que estan explorant totes les opcions viables (també amb el PSC) per retornar a l’estabilitat, però admeten que «és complicat» tant per ideologia com per aritmètica, i volen valorar l’alternativa més viable sense precipitar-se.

Com a principal força de l’oposició, amb 3 regidors (com el GIIS però amb més vots), ERC apuntava aquest divendres en un comunicat que «la situació actual no ens permet, per responsabilitat, defugir de cap escenari, perquè Súria necessita estabilitat i certeses», i emplaçava la resta de forces a «continuar dialogant per mirar de trobar la millor solució a la indefinició actual». Tanmateix, la seva portaveu, Marta Viladés, reconeixia a aquest diari «les dificultats» que hi ha per trobar una sortida tenint en compte que hi ha molts grups en joc. Per la seva part es mostra partidària de «parlar amb tots fem el que fem» en un escenari que per ara ho manté «tot obert», si bé desmentia que ERC hagués estat treballant amb el GIIS per tirar endavant una moció de censura.

ERC es lamenta de «les conseqüències negatives» que la situació actual té per al poble, i assenyala la «manca de lideratge» que ha tingut el PSC en aquests dos anys de govern en què «no s’ha realitzat cap dels projectes estratègics per al nostre municipi». 

Davant l’opció que el PSC continuï governant en minoria, ERC diu que «a l’oposició també ens hauríem d’arremangar» amb una major incidència que fins ara. De fet, aquesta alternativa la posen sobre la taula tots els grups de l’oposició per afrontar un mandat que ja ha traspassat l’equador, amb acords puntuals «amb què també se’n pugui beneficiar el poble», apunta la portaveu del grup independent AiS, Montse Besa, amb 2 regidors. Per la seva part, veu «molt poc probable» un pacte de tota l’oposició, i un acord amb els que hi eren fins ara, ERC (que té 3 regidors) i JxS (que en té un), tampoc no sumaria. Tanmateix, «escoltarem tothom i hem d’acabar de valorar» totes les possibilitats.

Montse Juncadella, de JxS, també es mostra disposada a «parlar i escoltar tothom», i alerta de «no precipitar-nos, perquè el que volem és un govern estable».