L’Ajuntament de Sallent i l’Associació Cogulló han celebrat aquesta setmana un dels actes centrals de commemoració del 90 anys de la proclamació de la República, amb una jornada de reconeixement i homenatge als alcaldes que hi va haver al municipi entre el 1931 i el 1939, i que van ser escollits democràticament a les eleccions municipals.

Es tracta de Pere Perarnau (1931), Rafael Bonals (1931-1934), Jaume Caballol (1936), Magí Oriol (1936), i Pere Andorrà (1936-1939), a qui l’Ajuntament ha dedicat unes plaques de ceràmica amb el retrat de cadascun dels cinc batlles per fer-ne entrega a les respectives famílies. Tots ells, tret de Pere Perarnau, van patir represàlies i es van haver d’exiliar quan va acabar la Guerra Civil. En un acte íntim al cementiri de Sallent amb presència de l’actual alcalde, Oriol Ribalta, de les regidores Sílvia Tardà i Neus Solà, i del regidor Diego Miranda, es va fer entrega de les primeres plaques a la néta de Jaume Caballol, i a la néta i al fill de Magí Oriol. Els familiars van agrair que es reconegués la tasca dels alcaldes i van remarcar les dificultats amb que van haver d’afrontar. Per exemple, Pere Oriol, fill de Magí Oriol, va recordar que només tenia 6 anys quan el van separar del seu pare.

Al llarg dels propers mesos, i si la situació epidemiològica ho permet, s’entregaran la resta de plaques. Degut a l’exili, Rafael Bonals va ser enterrat a Montjuïc, i Pere Andorrà a França. En el cas de Pere Perarnau, enterrat al cementiri de Sallent, s'intentarà localitzar algun familiar per poder-los fer entrega també de la placa.

Paral·lelament s’ha treballat en una recerca biogràfica per explicar la feina d’aquests alcaldes durant el seu mandat. Se’n farà un reportatge que es publicarà a la web i al butlletí municipal.