Talamanca ha commemorat aquesta tarda la darrera victòria de l’exèrcit català contra els Borbons, que va tenir lloc al municipi l’any 1714, en un acte reduït que ha aplegat una vuitantena de persones. De la mateixa forma que l’any passat, les restriccions covid han deixat la celebració sense l’habitual presència de personalitats convidades i han convertit l’esdeveniment en una festa en petit comitè, pensada per a la gent del poble. 

El cos dels Miquelets ha obert l’acte, al davant de l’Ajuntament de Talamanca, amb una breu representació que ha permès mostrar els uniformes tradicionals i les armes que portaven els regiments que van participar en l’èpica batalla. En aquesta ocasió, els Miquelets només han comptat amb vuit integrants, a diferència d’altres anys que havien doblat aquesta xifra. 

Minuts després, la celebració s'ha traslladat davant del monument commemoratiu de la batalla, on s'ha hissat una senyera que ha donat pas als parlaments. «La pandèmia no ens permet fer un acte tan lluït com altres anys, però volem recordar els patriotes que van defensar les llibertats i les institucions d’aquest país fa 307 anys», ha manifestat l’alcalde de Talamanca, Josep Tarín. Alhora, ha posat en relleu «la necessitat de mantenir viu l’esperit de resistència de la batalla del 1714» i ha alçat la veu per demanar «l’amnistia per als polítics que han estat represaliats». 

Abans de les ofrenes florals de partits i entitats al davant del monument, els Miquelets han disparat una salva «en honor als caiguts per la llibertat de Catalunya» que, a diferència d’anys anteriors, s'ha efectuat en direcció oposada al bosc i sense cartutxos de paper, per tal de minimitzar el risc d’incendi. El cant dels Segadors ha tancat l’acte.