Balsareny commemora aquests dies la recuperació de les dues campanes principals de la parròquia de Santa Maria, que el 1950 va haver de fer construir de nou després de la seva desaparició durant la guerra civil. La Maria Carme i la Maria Assumpta, que és el nom que es va posar a les dues noves peces, acaben de complir 70 anys de la gran rebuda que en va fer el poble quan les va estrenar i batejar per la Mare de Déu d’Agost del 1951.

Són dues campanes construïdes a València i batejades amb el nom de Maria, «que és la patrona», i amb un segon nom, Carme i Assumpta, del qual es desconeix el motiu, apunta Marc Comabella, un dels integrants del grup de campaners del poble, si bé no descarta que es puguin vincular a les dues famílies particulars que en van finançar la construcció.

La Maria Assumpta és la més gran, i pesa uns 700 quilos comptant tota l’estructura sencera, mentre que la Maria Carme en pesa uns 400. Totes dues són d’ansa doble, i com a mecanisme de toc disposen d’una corda per repicar i una palanca amb topall per vogar. Són les dues grans peces del campanar, però es complementen amb tres campanes més petites i de més antiguitat però que només es fan servir de rellotge. La més antiga, la Jesús, Maria i Josep, data del 1682, i té un pes aproximat de 68 quilos (només la campana); però també hi ha la de les hores, que en pesa 113 i és del 1955, i la campana petita, de només uns 10 quilos, i que data del 1883, tot i que és l’única de les tres que té escorça.

Repiquen en moments especials

Balsareny sent el repic de les campanes grans només en dates assenyalades o quan hi ha algun enterrament, i es toquen manualment des del campanar.

Sonen per la Festa Major, pels Traginers, per Nadal, per Pasqua, per les trobades de gegants, «o quan ens ho proposen» en dates assenyalades», mentre que les petites només toquen les hores, explica Marc Comabella. És un dels membres que integren el grup de mitja dotzena de joves que fan de campaners a Balsareny i que es van alternant la feina. Ja fa uns anys que s’hi dediquen, després que van agafar el relleu del seu mestre, Josep Bonals, que va morir l’any passat.

Els mateixos van ser els promotors, diumenge passat, coincidint amb la celebració de la Mare de Déu d’Agost i amb l’aniversari exacte de l’estrena de les dues campanes, d’una trobada de campaners a Balsareny, la primera que feien, i que va tenir el seu punt neuràlgic al campanar i a la plaça Roc Garcia. A part de nombrosos veïns, hi van assistir els campaners de Cervera i les campaneres de Santpedor, juntament amb el secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, Blai Ciurana. Va ser un acte «àgil i curt», però l’experiència va ser «molt positiva», diu Comabella, que no descarta organitzar periòdicament més trobades, «potser pels aniversaris rodons».