Les comarques centrals es podran acollir a una nova línia d’ajuts econòmics que ha previst la Generalitat per afrontar possibles futures inundacions.

De fet, la convocatòria de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’estén a tot Catalunya, i ha de servir per minimitzar el risc d’inundacions que es pugui donar a qualsevol punt de territori. Compta amb una dotació de 2 milions d’euros, i la presentació de les sol·licituds es podrà dur a terme a partir del dia 1 i fins al 15 de setembre d’aquest any, ambdós inclosos.

En aquesta línia d’ajuts que ara s’obre es podran acollir totes aquelles actuacions que vagin destinades a minimitzar el risc d’inundacions en zona urbana, concretament les mesures de protecció i defensa davant d’avingudes i les actuacions de manteniment i conservació de lleres dels rius, tant pel que fa a les conques internes com a les conques intercomunitàries.

Les condicions que imposa l’Agència Catalana de l’Aigua per poder accedir a aquesta línia d’ajudes és que les despeses objecte d’aquesta subvenció s’han d’haver executat durant els anys 2019, 2020 i també durant l’any 2021. En aquest darrer cas, aquestes despeses es poden haver executat fins al dia anterior a la publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Entre les darreres actuacions que ha fet l’ACA a les comarques centrals derivades dels efectes de les inundacions, destaquen els treballs de neteja que, per exemple, va realitzar en diversos trams del Cardener i el Llobregat al seu pas pel Bages a mitjans del 2019, després d’uns aiguats que hi va haver mesos abans.