El pròxim 4 de setembre Sant Salvador de Guardiola celebrarà un acte públic per a recordar al guardiolenc Bonifaci Servitja i Barnaus, que va ser deportat al camp de concentració i extermini nazi de Mauthausen. Aquest acte de reconeixement tindrà lloc a les 11 del matí a davant l’Ajuntament amb control d’aforament, i comptarà amb la presència dels familiars de Servitja, de representants del Memorial Democràtic, Memòria i Història de Manresa i l’Amical de Mauthausen.

L’esdeveniment comptarà amb les intervencions del director general del Memorial Democràtic, Jordi Font, de l’alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola, Georgina Mercadal, del president de l’Amical de Mauthausen, Juan M. Calvo, del representant de l’Associació Memòria i Història de Manresa, Jordi Pons i en representació de la família, Daniel Servitja. Durant l’activitat hi haurà un acompanyament musical a càrrec del Col·lectiu Brossa, interpretant peces del seu disc Músiques de l’Holocaust.

Llamborda Stolperstein en record de Bonifaci Servitja

Llamborda Stolperstein en record de Bonifaci Servitja Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola

L’acte conclourà amb la instal·lació d’una llamborda anomenada “Stolperstein”, que forma part del projecte creat per l’artista alemany Gunter Demnig l’any 1996. Concretament són unes peces de llautó quadrades, els quals s’hi graven diferents dades de les persones empresonades o deportades en camps de concentració i d’extermini nazi. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure i treballar abans de l’empresonament o deportació, d’aquesta manera en veure-la t’obliga a abaixar el cap, creant un gest simbòlic de respecte. El projecte en essència vol crear petits monuments en memòria de les víctimes de l’holocaust. Aquesta llamborda serà col·locada davant la casa natal de Servitja, situada al carrer de Dalt 1.

L’activitat serà oberta a tota la població. En el comunicat el consistori demana mantenir en tot moment la distància de seguretat.