«Treballaré per tal que el monestir i el santuari de Montserrat continuïn fidels a la seva missió de presentar Jesucrist i el seu evangeli a la societat i al món». Aquestes van ser les primeres paraules que ahir a la tarda va pronunciar el nou pare abat, Manel Gasch, en el primer ofici de vespres que va presidir a la basílica de Santa Maria de Montserrat, on es van congregar entorn d’unes cent cinquanta persones. 

Minuts abans de 3/4 de set de la tarda, quan estava previst que comencés la celebració, ja es respirava expectació per l’entrada a la basílica del nou abat. Les d’ahir no eren unes vespres corrents, atès que era la primera vegada que el pare Manel s’estrenava en el nou càrrec. La solemnitat de la vetllada es feia explícita en el domàs que rebia els feligresos a l’entrada de la basílica. Es tracta d’una peça de roba brodada a mà amb l’escut de Montserrat, que es reserva per la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, per la festa major del santuari o per dies especials com els d’ahir. 

Una processó d’entrada a la basílica de tota la comunitat benedictina, encapçalada per l’Escolania de Montserrat, de la qual l’abat havia estat prefecte, va donar el tret de sortida a la celebració. Les campanes també anunciaven l’inici de la pregària i el centenar llarg de fidels es van endinsar a la basílica seguint la comitiva. L’ara abat emèrit, Josep Maria Soler, va obrir l’acte amb unes paraules d’efecte al seu successor: «Des de la comunitat benedictina, hem escollit el nou abat, que servirà a l’església i al santuari amb tota dedicació». El seu discurs va anar seguit d’un gest d’humilitat per part del pare Manel, que es va agenollar en honor al seu predecessor. 

7

Galeria de fotos de la celebració de vespres d'aquest dimecres ALEX GUERRERO

Després de les pregàries acompanyades pels cants dels escolans, el pare abat Manel Gasch va prendre la paraula. «El primer salm que hem cantat ens fa pensar que a Montserrat celebrem sempre la presència de pelegrins i estem content de tenir-vos avui aquí», expressava fent referència als fidels amb qui compartia les pregàries, però també a aquells que seguien l’acte des de casa, a través de la retransmissió en directe. De fet, es va tenir un record per aquelles persones que no poden acudir-hi presencialment. 

«Des de la casa de Santa Maria de Montserrat, que Déu ens ha confiat a la comunitat de monjos benedictins, voldríem acollir a tothom, perquè la casa de Déu ha de ser la casa de tots», recalcava l’abat en un moment en què les estampes de l’abadia silenciosa i buida, a causa de la pandèmia, encara són molt presents en l’imaginari col·lectiu. Ara, les cerimònies religioses ja no tenen limitacions en l’aforament, però un dels reptes que haurà d’assumir el pare Manel és el retorn progressiu dels visitants al monestir de Montserrat. 

Molts dels feligresos que ahir van apropar-se fins a Montserrat per escoltar-lo per primera vegada seguiran de prop els seus moviments i, més especialment, els seus familiars, que ahir seien a primera fila. «Solem venir a la basílica per Setmana Santa, però avui és un dia especial», explicava Teresa Gili, que té un parentesc de fills de cosins amb l’abat. «Tot just me n’he assabentat aquest matí de la notícia. Estic convençuda que excel·lirà en aquest nou camí, és una bona persona», destacava. 

L’acte va culminar amb la interpretació de la Salve Regina i el Motet Polifònic per part de l’Escolania. En acabat, la comunitat benedictina va marxar per l’accés posterior del presbiteri. A partir d’aquest moment, Manel Gasch ja és el nou abat de Montserrat, a l’espera de la benedicció abacial, que es preveu celebrar a l’octubre.