Cardona ha tornat a recrear el setge que la població va patir durant la Guerra de Successió, i que va convertir el seu castell en l’últim bastió de Catalunya en aquell conflicte bèl·lic en què la fortificació només va capitular després de la caiguda de Barcelona, el 18 de setembre de 1714. La col·legiata de Sant Vicenç ha estat l’escenari de la representació de l’espectacle teatral Viurem lliures o morirem, a càrrec de la companyia de teatre El Traspunt i de l’Orquestra 18 de Setembre, una combinació de teatre, música en directe i vídeo per narrar els fets de la Guerra de Successió a Cardona: el setge de 1711 i la capitulació el 18 de setembre de 1714.

Escena de «Viurem lliures o morirem» | E. PELEGRÍN (EL TRASPUNT)

L’espectacle, amb diferents guions i formats, es representa des de l’any 2004 i ha esdevingut un referent en els actes culturals i reivindicatius que envolten la Diada a la Catalunya Central.

La recreació s’ha fet a la col·legiata | E. PELEGRÍN (EL TRASPUNT)

Aquest acte està emmarcat dins de l’Aplec de Cardona, organitzat per l’Associació Cultural 18 de setembre. En aquest context, ahir al migdia, tot i la pluja caiguda, va tenir lloc l’acte institucional, encapçalat per l’alcalde cardoní, Ferran Estruch, amb ofrena floral i lectura del manifest, ball de l’Àliga i interpretació d’Els Segadors davant del monument de l’Onze de Setembre.

Cardona va ser un dels indrets més importants de la Guerra de Successió. El seu castell va esdevenir un dels focus més destacats de la resistència catalana i es va convertir en el darrer baluard de les llibertats de Catalunya. L’Aplec de Cardona té com a objectius principals commemorar, recordar i divulgar els fets històrics succeïts a la vila, així com reivindicar les llibertats perdudes d’aleshores ençà i fomentar la cultura popular catalana.