El Consell Comarcal del Bages afrontarà aquesta setmana la revàlida del segell Unesco del Parc Geològic de la Catalunya Central. El Geoparc té aquest reconeixement des del novembre del 2015, però periòdicament la Unesco en fa una revisió i actualització de la llista per examinar-ne l’evolució i constatar que segueix sent un actiu que reuneix els requisits que el fan mereixedor del distintiu. De fet, aquesta revàlida ja estava prevista per a final de l’any passat, però la situació d’excepcionalitat a nivell mundial causada per la pandèmia ho han endarrerit fins ara.

Els avaluadors arribaran demà i se’ls ha programat quatre jornades, tres de les quals es dedicaran a recórrer el territori per veure ‘in situ’ els avenços que s’han fet en aquests sis anys. El conseller comarcal de Turisme, Agustí Comas, expressa que ho afronten «amb il·lusió i confiança», en base a «la bona feina feta en tot aquest temps, perquè els requisits que es havien dit que havíem d’anar complint, creiem que els hem assolit». 

En aquest sentit, Comas incideix en aspectes com ara el de la difusió i senyalització: «ara mateix, entris per on entris trobes indicat el Geoparc. Hi ha cartells generals a les principals carreteres d’accés, i n’hi ha a cada poble. I després hem guanyat dos espais que per nosaltres son clau: d’una banda, el centre explicatiu que s’ha obert a l’estació superior del funicular de Sant Joan, amb tot el que representa per la importància cabdal que té Monserrat; de l’altra, el centre d’acollida», situat a l’antic CAT de Sallent, a la Botjosa (que encara no està obert), «que ens permetrà oferir aquest element central i aglutinador». Aquest centre compta amb cinc grans plafons lluminosos amb informació del territori del Geoparc i s’ha aprofitat material existent de l’anterior infraestructura expositiva per oferir informació sobre el geoparc i la seva història geològica, sobre els geoparcs mundials que hi ha reconeguts per la Unesco, sobre les roques del Geoparc, i els principals indrets visitables i les experiències que ofereix aquest projecte turístic. També oferirà un audiovisual de 5 minuts de durada, disponible en 4 idiomes.

Turisme, divulgació i conservació

L’itinerari que s’ha preparat per als avaluadors vol mostrar no només els avenços que s’han fet en aspectes puntuals, sinó també «posar de manifest que ens creiem el geoparc com una oferta global, sobretot turística, però que també abasta altres àmbits, a partir d’aquesta riquesa geològica però que el que mostra és tot un territori, amb les seves singularitats». Així, a banda d’espais cabdals com Montserrat, es visitarà per exemple el conjunt arquitectònic de Castellet, a Sant Vicenç, la Casa Torres-Amat de Sallent o les Tines dels Manxons de Callús, actuacions que formen part del conjunt de projectes turístics que s’han desenvolupat amb ajuts europeus Feder, sota el paraigua del Geoparc, «perquè aquesta és una aposta pel geoturisme». 

Però també espais com el paratge de margues blaves conegut com les Muntanyes Russes, a Sant Vicenç, el Camp d’Aprenentatge i el Museu de Geologia Valentí Masachs, a la UPC, «perquè la geoconservació i la divulgació són també dos vessants fonamentals d’aquest projecte».

Altres aspectes que es volen posar de relleu davant els avaluadors són la gastronomia (es farà una visita al centre Alícia de Món Sant Benet) i la implicació i col·laboració de diferents administracions en el projecte. En relació amb aquest darrer aspecte, en una de les jornades hi ha programada una trobada amb la consellera de la Presidència de la Generalitat, la santpedorenca Laura Vilagrà.

La setmana es tancarà amb una reunió tècnica per repassar aspectes del Geoparc de la Catalunya Central, però es tardarà mesos encara a conèixer quin és el veredicte final, i si hi ha revàlida del segell Unesco. A partir de la visita, els avaluadors elaboraran un informe que elevaran a una comissió tècnica, que finalment haurà de traslladar-ho al plenari de la Unesco perquè faci el pronunciament definitiu.