Amb la basílica de Santa Maria amb l’aforament permès ple i amb la presència de nombroses autoritats eclesials, socials i polítiques, entre les quals el president de la Generalitat, Pere Aragonès, Manel Gasch ha rebut aquest dimecres al matí la benedicció solemne com a nou abat de Montserrat, responsabilitat que ja està exercint des de mitjan setembre, quan va ser escollit pels membres de la comunitat.

Una cerimònia, la de la benedicció abacial, que no es vivia al santuari des de feia dues dècades, ja que l’última va tenir lloc el 13 d’agost del 2000, quan va ser proclamat el predecessor de Gasch en el càrrec, Josep Maria Soler, que l’agost passat va presentar formalment la renúncia al càrrec en complir els 75 anys.

La benedicció ha estat conferida per Manuel Nin, monjo de Montserrat i bisbe (exarca apostòlic) dels catòlics de tradició bizantina de Grècia. A la cerimònia hi ha assistit una nodrida participació dels bisbes de Catalunya i un bon nombre de superiors masculins i femenins, benedictins i cistercencs, entre els quals Gregory J. Polan, abat primat de la Confederació Benedictina; i Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Sublacense-Cassinesa.

Abans 2/4 d’11, a banda del president, han arribat a Montserrat per assistir a l'acte la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera; la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; el president d'ERC, Oriol Junqueras; l'expresident del Parlament; Joan Rigol i el president del FC Barcelona, Joan Laporta. A més, a la cerimònia hi ha representants del Patronat de la Muntanya de Montserrat i de la societat civil i eclesial vinculats al Monestir.

12

Arribada d'autoritats a Montserrat per la benedicció del nou abat Oscar Bayona

La celebració ha anat precedida, en qualitat d’ofrena musical dels Antics Escolans de Montserrat, d’un Preludi Abacial per a orgue, obra expressament composta per Andreu Diport i Feliu sobre la signatura musical “G-As-C-H” (sol-la bemoll-do-si). Els textos i els cants són els propis de la festa dels beats màrtirs (que també se celebrava aquest dimecres, com cada 13 d’octubre), amb intervencions de l’Escolania i la Capella de Música. Les polifonies han estat escollides d’entre el repertori dels Mestres de l’Escolania: Kyrie de la Missa a 6 veus (Narcís Casanovas) O sacrum convivium (Anselm Ferrer), O memoriale (Joan Cererols), a més de l’Exultate Deo de P.L. Palestrina.

Com és tradició, el ritu de benedicció ha començat després de l’Evangeli, quan un dels monjos assistents de l’abat elegit s’ha adreçat al bisbe oficiant i li ha demanat que conferís la benedicció. Aquest ha pronunciat l’homilia, al final de la qual Manel Gasch ha fet la promesa de fidelitat al nou ministeri. Després s’ha prostrat i s’han cantat les lletanies dels sants.

Tot seguit, el bisbe Manel Nin ha pronunciat l’extensa Oració de benedicció, que l’elegit escoltava agenollat. A continuació ha arribat un dels moments més simbòlics, quan Manel Gasch rebut els distintius del seu nou ministeri: la Regla de sant Benet, l’anell, la mitra i el bàcul; que signifiquen, respectivament, el mestratge, l’amor esponsal per la comunitat, l’autoritat i la missió de pastor. El celebrant ha acompanyat el nou abat a la càtedra, on ha rebut l’abraçada dels bisbes, dels abats i dels monjos de la comunitat de Montserrat.

La missa ha continuat, com de costum, amb la litúrgia de l’eucaristia. El nou abat també ha adreçat unes paraules d'agraïment als assistents.Com a comiat, el prelat exarca de Grècia, que en tota la celebració ha anat revestit dels ornaments pontificals bizantins, ha beneït l’assemblea. El punt final l’ha posat el cant del Virolai.

L’elecció del nou abat va tenir lloc el 15 de setembre passat en una reunió capitular a la qual van assistir els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per Guillermo Arboleda, Abat President de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que el va confirmar en el càrrec. Aquell mateix dia ja va presidir com a nou abat la pregària de Vespres de la comunitat.

La trajectòria

Manel Gasch i Hurios (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993). El 1996 va ingressar al monestir, on va fer la professió monàstica simple el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer de 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot.

El nou abat va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des de 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.

Des de l’any 2005 al 2010, l’ara abat Manel Gasch va ser prefecte de l’Escolania de Montserrat, i des de 2011 fins a la seva elecció va exercir com a majordom-administrador del monestir.