La incidència de la covid-19 a les residències de la Catalunya Central continua sent mínima, segons les últimes dades facilitades per la Generalitat, tot i que fa dues setmanes es va produir un repunt molt petit a l’alça, ja que hi va arribar a haver quatre centres en situació vermella, és a dir, amb casos actius de coronavirus, aparició de nous casos i brots en investigació. En l’últim registre aportat, però, tot i que hi segueix havent quatre residències amb afectació, totes estan ja a nivell taronja, el que suposa que presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d’espais de la residència. Alhora, això també es tradueix en que hi ha un total de 92 centres (el 95,8%) d’aquesta Regió Central que es troben en color verd, això és sense cap cas de covid-19.

Al conjunt del Catalunya, del total de 1.024 residències de gent gran hi ha 2 centres (el 0,19%) que estan en color vermell. Per contra, 1.003 centres (el 97,94%) es troben en color verd i 19 en taronja.

Un total de 7 centres residencials de serveis socials tenen a dia d’avui algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 4 centres de gent gran, 2 centres per a persones amb discapacitat i 1 centre d’altres tipus de recursos residencials, com centres d’infància, per a persones en risc d’exclusió i d’altres.

Hi ha 7 persones residents que són casos confirmats de covid-19 (menys del 0,1% del total). La gran majoria són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus de coronavirus. Al llarg de la darrera setmana, del 10 al 16 d’octubre hi va haver 3 defuncions de residents per covid-19, mentre que hi ha hagut 18 persones residents ingressades a l’hospital de mitjana cada dia.

Pel que fa a professionals, 37 han donat positiu (0,1% del total) els últims 14 dies; i no hi ha cap persona treballadora ingressada. Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran, entre les persones usuàries hi ha 4 casos actius (<0,1% dels residents) en 4 residències i 32 professionals afectats (0,1% del total).

Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha 2 casos actius entre els residents, mentre que hi ha 4 professionals afectats (0,1% respecte al total). Als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, no hi ha casos actius en el cas dels residents, i hi ha 1 persona treballadora afectada.

Vacunacions i cribratges

El 97,2% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi, i el 96,7% tenen la pauta completa. Un total de 37.922 persones que viuen en residències de gent gran ja han rebut la dosi de reforç, que representa el 78,4% del total de persones que viuen a residències de gent gran. Pel que fa als treballadors i treballadores, el 92,1% ha rebut la primera dosi i el 91,3%, la pauta completa.

La darrera setmana s’han fet 2.482 proves PCR i 544 tests d’antígens a les persones que viuen a les residències de Catalunya. Un 0,47% de les proves fetes han resultat positives. Als professionals se’ls han fet 17.535 PCR i 1.201 tests d’antígens, amb un percentatge de positivitat del 0,1%. La positivitat en la població general és del 1,62%.