La Unió Catalana d’Hospitals (UCH) organitza a Barcelona fins aquest dijous el 44è Congrés Mundial d’Hospitals de la Federació Internacional d’Hospitals (IHF) amb la participació de professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central i de la Fundació Althaia. Les dues institucions exposaran projectes i experiències innovadores que porten a terme.

En el cas de l’ICS Catalunya Central, el cap de la Unitat de Recerca, Josep Vidal, parlarà sobre innovació inclusiva i explicarà el funcionament a Catalunya de l’eConsulta com a eina de relació entre els professionals de l’atenció primària i els usuaris. Aquesta eina de telemedicina, nascuda el 2017, va créixer arran de la pandèmia i ja compta amb 13 milions de visites. La gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, que també és gerent de l’Hospital de Sant Bernabé de Berga, presenta el projecte de telemedicina sincrònica en atenció pediàtrica urgent entre un hospital rural i un altre de tercer nivell altament especialitzat.

La Fundació Althaia també participa activament al congrés i donarà a conèixer el projecte d’humanització dels espais que està aplicant amb la implicació de professionals, pacients i familiars. Antònia Raich, del servei de Comunicació, Participació i Mecenatge, presentarà la humanització en l’atenció hospitalària, una eina per al benestar emocional i per a la millora de la salut.

La doctora Antònia Baraldés exposa el nou model integrador d’hospitalització a domicili i la llevadora Elisenda Campreciós parlarà de les necessitats emocionals de les famílies que pateixen una pèrdua perinatal. D’altra banda, la infermera Cristina Lao presentarà la consulta virtual infermera i Bàrbara González donarà a conèixer el model d’intervenció infermera.

Carme Carmona, del servei d’Infraestructures i Serveis generals, farà una exposició sobre la sala d’operacions polivalent que es va adequar a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. En paral·lel, la farmacèutica Núria Sala donarà a conèixer el projecte Farmaclic i Olga Rubio, del servei de Medicina intensiva, exposarà la implantació d’una eina electrònica per registrar les ordres de tractaments de suport vital.