«Anar sola pel carrer em va començar a provocar un cert temor i vaig sentir la necessitat de comprar-me una alarma en forma de clauer que em servís de defensa personal. Com que vaig veure que triomfava entre les meves amigues, vaig decidir vendre-les jo». Aquest va ser el primer contacte de la santvicentina Judit Garroset amb l'alarma dissuasiva, i el que la va fer convèncer per obrir una botiga a Internet, The Safetik

La bagenca va obrir aquest mes de setembre una web especialitzada en la venda de productes de seguretat, i allà ven aquests clauers, a banda d’altres objectes de defensa personal. Per Garroset, aporten tranquil·litat a qui les porta a sobre.

El soroll que emet arriba als 130 decibels, el que «és equiparable al so que fa un avió en enlairar-se», explica la jove de Sant Vicenç de Castellet. La creadora de The Safetik mostra el seu funcionament en un vídeo publicat a Instagram.

El perfil de persones que compren les seves alarmes són, generalment, dones. «Moltes de les meves clientes tenen por d’anar soles pel carrer, sobretot si és fosc i no és una zona molt transitada», assegura. 

Tot i l'èxit entre les dones, Garroset destaca que l'ha sorprès el volum d'homes que li han comprat els seus productes. «Hi ha més interessats en elements de defensa personal dels que preveia», recalca.

Alertar en cas de perill

L'objectiu de l’alarma que comercialitza The Safetik és el d’ajudar persones en situació de perill, ja que permet cridar l’atenció de qualsevol que hi hagi al voltant. De fet, un clauer com els que comercialitza Garroset va fer fugir un home que assetjava una jove a Saragossa a l’octubre.

Episodis com el de la inseguretat a Manresa o la recent violació a una menor a Igualada, impacten en el seu negoci. «M’he trobat en més d’una ocasió que l’endemà d’aparèixer als mitjans de comunicació una agressió o un robatori, la demanda dels meus productes s’incrementava», explica la creadora de The Safetik.

A banda de les alarmes en forma de clauer, la jove també ven palletes i tapes reutilitzables per a gots. Aquest últim element, per la bagenca, està pensat per ser utilitzat en l’oci nocturn i la seva finalitat és evitar l’abocament de qualsevol mena de substància tòxica a la beguda. «Jo sempre he vigilat el meu got quan he anat a bars o discoteques, penso que és clau», comenta. 

Diversos models d'alarmes i la tapa per a begudes Andrea Izquierdo

Una alternativa al gas pebre

La impulsora de The Safetik creu que els seus productes són una bona alternativa al popular gas pebre. Aquest és un dels elements de defensa davant robatoris o agressions més habituals a Espanya, però, no tots són aptes. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) especifica que solament es permet la tinença d’aquells models aprovats pel Ministeri de Sanitat, que, en total, en són 12.

La bagenca comenta que el gas pebre no convenç a tothom. «Diverses clientes m’han comentat que han descartat aquest esprai per por de què l’agressor els el prengui de les mans i l’acabin fent servir per atacar-les», explica.

Garroset, que tot just comença la seva trajectòria en el sector, lamenta que aquesta classe d’objectes hagin de posar-se a la venda. «Caldria posar en marxa mesures que protegeixin a les persones. No hauria de ser necessari que la gent compri elements de defensa personal», assegura.