Set éssers mitològics protegiran Sant Fruitós de Bages i vetllaran per donar a conèixer la cultura, les tradicions, el patrimoni i els espais naturals del municipi. Aquesta família de personatges es trobarà ubicada en diferents racons del terme municipal en forma d'escultures de ferro de dimensions humanes, i cadascun d'ells serà el protector d'un valor que cal preservar: l'aigua, les muntanyes, la vinya, l'art, el patrimoni arquitectònic, la cultura i el passat tèxtil.

Alhora, permetran crear un itinerari pel municipi que portarà als visitants a conèixer i descobrir tots els tresors i valors del poble, alguns d'ells encara poc coneguts. Cada personatge explicarà què es pot descobrir en el punt on es troba ubicat i oferirà detalls dels diferents elements per descobrir en aquell paratge.

Per tal que els infants prenguin consciència d'aquests valors seran ells mateixos qui donaran nom a cadascun dels éssers i cada classe de cicle mitjà del municipi n'apadrinarà un i en treballarà la seva temàtica a l'aula.

L’Ajuntament ja ha explicat aquest projecte als alumnes de les escoles Pla del Puig, Monsenyor Gibert, Paidos i Els companys, i se'ls ha fet l'encàrrec que, a banda d'escollir i treballar sobre un dels 7 éssers, també acordin quin serà el nom de tota la família entre les propostes dels Pumons, els Fruitons o els Fairons.

Aquest projecte té per objectiu que els veïns i veïnes, i els visitants, prenguin consciència de tot el patrimoni natural, cultural i històric que guarda el municipi, donant a conèixer espais encara poc coneguts i potenciant i oferint més informació d'aquells més visitats.

Durant aquest curs escolar els nens i nenes de 3r i 4t de primària, i els alumnes de Els Companys, faran aquest treball transversal i és previst que durant l'estiu s'instal·lin aquestes escultures al municipi i s'editi un llibret informatiu per tal que tothom qui ho desitgi pugui prendre part de la ruta.