Mig any després que es llancés la proposta, la posada en marxa d’un projecte d’habitatge cooperatiu amb 18 pisos a Sallent està en suspens a l’espera de poder incorporar els socis suficients perquè pugui engegar. De moment s’hi haurien interessat quatre unitats de convivència, i en caldria el doble perquè la proposta pugui començar a caminar, segons admeten fonts de La Dinamo Fundació, que impulsa el projecte en col·laboració amb l’Ateneu Catalunya Central i l’Ajuntament de Sallent. Els promotors hi confien, i demà han convocat una sessió informativa a les 5 de la tarda a la sala de cultura del Casal de la Gent Gran per donar un nou impuls a la proposta i aconseguir sumar nous adeptes. L’objectiu, diuen, és promoure-la més enllà de Sallent, tenint en compte que fins ara la difusió ha estat molt limitada en l’àmbit local.

El projecte es desenvoluparia en un edifici municipal cedit en usdefruit per part de l’Ajuntament a la cooperativa per a 75 anys prorrogables. És situat al carrer Bisbe Valls, en ple casc antic de Sallent, a tocar de la plaça de la Pau, i es preveu adequar mitjançant una rehabilitació integral de l’immoble i modificant la coberta per poder construir una tercera planta. Això donaria lloc a 18 habitatges (per a 16 unitats de convivència, mentre que 2 se cedirien a l’Ajuntament) distribuïts entre les tres plantes, amb una superfície d’entre 46 i 98 m². També hi hauria uns baixos que es destinarien a espais comunitaris juntament amb una part de la primera planta, i a més, es disposarà d’un pati comú i d’un espai de locals que gestionarà la cooperativa i que es destinaran a l’activitat comercial, o a usos culturals i socials. Els inquilins hauran de donar una entrada i abonar una quota mensual variable segons el finançament que la pròpia cooperativa pugui aconseguir. L’Ajuntament hi aportarà entre 60.000 i 90.000 euros.

Fins ara la proposta «no ha tingut massa crida, especialment entre la gent jove», apunta l’alcalde, Oriol Ribalta, si bé pensa que pot ser un model d’habitatge òptim per donar sortida a la demanda «i que a l’Ajuntament li costi poc». A més, diu que s’ajusta a l’aposta municipal per a la rehabilitació d’habitatge vell i no pas per a la creació de noves àrees residencials. Tanmateix, admet les dificultats dels joves per accedir a aquests habitatges malgrat els beneficis econòmics d’una cooperativa, i més en un context com el de Sallent en què «hi ha molt segon habitatge fruit d’una herència», que pot resultar més atractiu i assequible de rehabilitar per als joves que en puguin ser beneficiaris, que no pas embarcar-se en altres projectes com el de la cooperativa.

Ribalta confia que s’acabin sumant els socis suficients per poder iniciar la promoció, però no descarta replantejar el projecte si a començament d’any no s’ha pogut tirar endavant. Aleshores «li donaríem una volta», però sense abandonar en cap cas la idea de l’habitatge públic, i dels baixos com a equipament municipal.