La junta al Bages del Col·legi de Metges de Barcelona ha distingit tres treballs de recerca durant la tradicional celebració de la vigília de Sant Lluc. Enguany s’ha dut a terme en un acte de petit format adaptat a l’actual situació epidemiològica.

La XVII Beca Bages al Metge Jove ha sigut la metgessa de l’Equip d’Atenció Primària de la Sagrada Família de Manresa, Sílvia Góngora Rodríguez. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària, ha rebut el guardó per un treball sobre art i salut titulat «Art versus medicalització: estudi sobre l’impacte d’una intervenció basada en pràctiques fotogràfiques en la descripció de benzodiazepines en un centre d’atenció primària». 

L’accèssit al XXIV Premi Bages de Ciències Mèdiques ha sigut pel treball sobre atenció al llarg supervivent de càncer «Gestió compartida entre els dos nivells assistencials: Oncologia i Atenció Primària». És una recerca de Montse Ciurana, directora de l’Equip de Primària Plaça Catalunya de Manresa, Sílvia Catot, Montserrat Domènech, Rosa Cobacho, Anna Vidal i Pere Farràs. Es tracta d’un treball compartit entre primària de l’ICS i Althaia. 

Segons Ciurana, aquest treball «té transversalitat entre oncologia i atenció primària, un fet pioner a Catalunya, i permet fer el seguiment del pacient des d’aquest prisma». 

Per últim, el Premi Bages de Ciències Mèdiques ha reconegut la investigació «Seroprevalença 16,5 mesos després de l’inici de la pandèmia Covid-19». Ha estat a càrrec de les metgesses i investigadores de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Anna Ruiz; Anna Ramírez; Queralt Miró; el cap de la Unitat, Josep Vidal; i la gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, entre d’altres.