El Servei de Primera Acollida de l’Àrea d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages acaba l’any havent programat més de 40 cursos en què s’han atès unes 200 persones migrades sol·licitants de protecció internacional i joves migrats sols de diferents municipis de la comarca. Els mòduls de formació tenen com a objectiu ajudar a incorporar aquestes persones a la realitat sociolaboral de la comarca i, al mateix temps, fomentar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

El Servei de Primera Acollida inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims de les persones estrangeres que s’acrediten cursant tres mòduls formatius: un per aprendre català o alfabetització amb un mínim de 90 hores, un altre sobre coneixements laborals amb una durada mínima de 15 hores i un tercer sobre coneixements de la societat catalana i de l’entorn, també de 15 hores. També inclou un quart mòdul de prevenció de violències masclistes, amb la col·laboració del SIAD. Una vegada realitzats els mòduls, les persones obtenen el certificat final d’acollida, un document que és d’utilitat en els processos d’estrangeria (arrelament social, modificació i/o renovació d’autoritzacions de residència) o d’adquisició de la nacionalitat, entre d’altres. Durant aquest 2021 s’han tramitat més de 100 certificats finals de diferents municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages.

Els cursos s’han programat de manera presencial i telemàtica als municipis de Monistrol de Montserrat, Sallent, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Navàs, Artés, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Avinyó, Castellnou de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Balsareny, Sant Joan de Vilatorrada, el Pont de Vilomara i Castellbell i el Vilar.

En paral·lel, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones Migrants el 18 de desembre, des de l’Àrea d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages es va programar una sessió formativa adreçada a les professionals tècniques dels serveis socials bàsics dels ajuntaments de la comarca. En el marc de la sessió, es van tractar qüestions d’interès en matèria del Servei de Primera Acollida, estrangeria i protecció internacional.