Els tres acusats d’una agressió ultra a Balsareny el 17 de febrer del 2018 van negar, ahir en el judici dels fets, haver agredit o increpat veïns del poble. En canvi, les víctimes van assenyalar els tres processats com els autors d’insults i les agressions. La fiscalia i l’acusació particular demanen que els acusats siguin condemnats a sis anys de presó.

Les agressions es van produir després d’una manifestació de la plataforma Por Espanya Me atrevo, en suport a l’ultra del municipi Raúl Macià, que consideraven que estava empresonat per raons polítiques, tot i complir condemna per tràfic de drogues.

El primer acusat en declarar va ser Antonio C., que segons va dir feia tasques de seguretat en la marxa i que va anar-hi per donar suport a una família que ho estava passant malament perquè era «increpada pels independentistes». Un cop acabada la manifestació, segons ell, els mossos els van acompanyar fins el cotxe i van marxar. Va negar haver estat al bar on es van produir els incidents i haver agredit o increpat les víctimes. La segona en declarar va ser Alba S., que va assegurar que va manifestar-se en «defensa dels drets fonamentals de les persones» i igual que l’altre acusat va dir que quan va acabar la manifestació, els Mossos els van acompanyar fins al cotxe i van marxar.

El tercer dels acusats en prestar declaració va ser Alberto B., que era delegat a Catalunya de Democràcia Nacional. Va afirmar que van anar a Balsareny per donar suport a la família de Raúl Maciá, aleshores empresonat i que no li consta que hi hagués cap «enfrontament» durant la marxa.

Les víctimes reconeixen els acusats

Les víctimes, en canvi si que van assenyalar els tres acusats com a responsables dels fets. L’aleshores llogatera del bar on es van produir els fets va explicar que durant la marxa van tancar completament el local per evitar incidents amb els manifestants. Va ser un cop es va acabar la marxa que van obrir i llavors, segons va explicar, un grup de persones es va apropar a l’establiment i els van començar a insultar i agredir. Va acusar directament Alba S. com l’autora dels insults i a Antonio C. de clavar-li una bufetada i fer-la caure. Segons va dir, mai s’havia sentit tan humiliada com en aquell moment.

També va testificar una altra de les víctimes, que va rebre un cop de puny a la cara i també va assenyalar Antonio C. com l’autor de l’agressió. 

Una altra de les víctimes, un jove, va explicar que el van colpejar a l’esquena amb el pal d’una bandera i en va responsabilitzar els acusats. Segons va detallar, ell va anar cap al lloc de les agressions per ajudar la gent a entrar al bar. Després d’aquests fets, va dir, durant molt de temps tenia por d’anar sol pels carrers de Balsareny i ara no s’atreveix a anar sol a Barcelona perquè té «por que em puguin fer alguna cosa».

També va declarar un altre jove, a qui haurien increpat però no agredit i va explicar que va voler auxiliar a la gent després de veure com eren agredits.

Marxa violenta, segons els Mossos

Una de les agents dels Mossos d’Esquadra que custodiava la protesta va reconèixer que els participants tenien «un comportament violent, amb crits i insults». Un altre agent, responsable de la unitat d’informació del cos, va narrar que en la manifestació hi va haver càntics com «separatistes, fills de puta, o l’espanyol amb la teva mort gaudeix». A més ha volgut recalcar que els tres dels acusats ja tenien antecedents policials i denuncies relacionades amb delictes d’odi, homòfobs o contra la llibertat religiosa. També ha assenyalat a tots tres com les persones que encapçalaven la protesta i que els vídeos enregistrats durant aquesta va ser el que va permetre a les víctimes identificar-los.

El fiscal i l’acusació particular demanen per a cada acusat sis anys de presó. Acusa a cadascun d’ells dels tres delictes contra els drets fonamentals o, si el tribunal ho considera més adient, tres delictes d’amenaces amb l’agreujant de discriminació per motius ideològics.

La fiscalia també demana per aquests tres delictes 10.800 euros de multa, la inhabilitació durant cinc anys més a la pena de presó imposada per a l’exercici de professió o ofici educatiu en l’àmbit docent, esportiu i de temps lliure i la prohibició de comunicació i aproximació a les víctimes, per un període de dos anys superior al d’una eventual condemna a presó. Pel que fa al delicte lleu de lesions els reclama 1.080 euros de multa a cadascun d’ells. Com a responsabilitat civil vol que indemnitzin les víctimes amb 1.200 euros pels danys morals.

Les defenses exigeixen les absolucions ja que consideren que no es van aportar proves que demostrin que fossin els acusats els qui van increpar i agredir a les víctimes.