La Generalitat de Catalunya ha inscrit aquesta setmana l'antic camí del Cremallera de Montserrat, que transcorre pel municipi, al Catàleg de Patrimoni Cultural després que el Consell Comarcal del Bages va declarar-lo Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el passat mes de gener. Aquest reconeixement del Consell Comarcal del Bages va ser una petició de l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar i de l'associació Amics de la Bauma. 

El consistori espera que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, titular del camí, executi tot un seguit de millores per fer-lo més transitable. El camí disposa de murs de pedra seca i la calçada de pedra, entre d'altres elements d'alt valor patrimonial. 

Aquesta intervenció passaria per un seguit d’obres per millorar la seguretat del camí, corregint-ne els riscos geològics i geotècnics. Es tracta d’un tram de 3 quilòmetres que ressegueix el meandre est del riu Llobregat des del polígon industrial El Mas, a Monistrol de Montserrat, fins a l’estació de Castellbell i el Vilar. Al llarg del traçat, que travessa una zona boscosa, es poden veure diferents elements arquitectònics d’interès que formaven part d’aquella infraestructura, com els murs de pedra, el pont de la riera de Marà per on circulava el cremallera o els antics passos per canalitzar les aigües dels vorals.

L’Ajuntament disposa d’un estudi inicial elaborat per la Unitat d’Enginyeria Geològica de l’Àrea de Geotècnia i Prevenció de Riscos Geològics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. El document assenyala que les obres per reforçar els talussos de tot aquest tram tindrien un cost aproximat de 800.000 euros, una xifra que l’Ajuntament no té capacitat d’assumir amb fons propis.

El traçat es va construir la companyia Ferrocarrils de Muntanya a Grans Pendents a final del segle XIX, i l’antic cremallera de Montserrat va unir l’estació del Nord (ara Renfe) de Castellbell amb el santuari, passant