La cultura popular serà un reclam de la Fira de Primavera de Navàs. El Genís i l’Eulàlia, una de les dues parelles de gegants de Navàs, seran els principals protagonistes de la jornada de dissabte que ve a la tarda. Celebren el 40è aniversari i ho faran acompanyats d’altres gegants que participaran a la trobada gegantera. Començarà a 2/4 de 6 de la tarda amb la plantada. A les 6, arrencarà la cercavila pels principals carrers del poble, amenitzada per la xaranga Màgic, i amb la participació de 9 colles geganteres: Vic-carrer de la Riera, l’Ametlla de Merola, Gironella, Santa Coloma de Farners, Avinyó, Balsareny - Els k + sonen, Callús, Petits Mini Geganters de Manresa, i Navàs.

La cercavila acabarà amb balls de gegants i un acte final, a 2/4 de 8 del vespre, per commemorar els 40 anys del Genís i l’Eulàlia. La Colla Gegantera de Navàs convida petits i grans a participar-hi, i avancen que «hi haurà alguna sorpresa d’aniversari». A més, la parella de gegants presentarà algun petit retoc, «que farà que llueixin encara més».

El Genís i l’Eulàlia van néixer fa 40 anys, a iniciativa de la pròpia colla. Van ser construïts pel mestre geganter Manel Casserras, de Solsona, i representen una parella de pagesos que, en fer-se grans, baixen a viure al poble amb el seu fill Jordi, pubill que s’havia casat amb la Montserrat, que són la parella de gegants que en aquell moment ja tenia Navàs. S’havien estrenat el 28 d’agost del 1966.

El primer cop que es van poder veure els gegants nous va ser el 25 d’abril del 1982, coincidint amb el cinquantè aniversari de la Fira de Primavera. Des de llavors, cada any la fira i els gegants són elements estretament lligats.

I aquest any, després que la pandèmia obligués a suspendre les últimes trobades, els geganters tenen més ganes que mai de ficar-se sota els gegants, recórrer el centre del poble i fer ballar els gegants davant la mirada expectant de petits i grans. «És un acte que sempre atrau molta gent, estem convençuts que serà un èxit», apunta el regidor Uriel Montesinos.

La Colla Gegantera organitza també el ball de dissabte que ve a la nit amb els DJ Arnald i Costix. Es farà a la 1 de la nit al Pavelló Blau.