L’Ajuntament de Cardona preveu afrontar properament la remodelació de la plaça d’Àngel Guimerà de la Coromina, que transformarà per complet tot aquest entorn al mig del nucli amb el triple d’espai públic que l’actual. Es tracta, d’«una important actuació de regeneració urbana», que l’alcalde, Ferran Estruch, qualifica com «un dels principals projectes del mandat», i que pretén revitalitzar un àmbit on més endavant també es projecta un nou equipament i habitatge públic.

La fase inicial del projecte que ara es vol dur a terme es concentrarà en la plaça, que es podrà ampliar després que l’Ajuntament ha adquirit un solar adjacent en mal estat propietat de la Sareb per 74.000 euros. S’integrarà en aquest nou espai, que passarà dels 200 m2 que aproximadament té l’actual plaça, a una àrea de 648, sumant-hi els 150 m2 del nou pati adquirit i l’àmbit de l’antiga plaça del Crispí, «que inclou els darreres de cases» i s’estén cap a la terrassa del bar i l’accés al consultori mèdic, explica Estruch.

El projecte d’actuació en tot aquest entorn es preveu que tingui un termini d’execució de sis mesos i ascendeix a un pressupost global d’uns 200.000 euros. «Serà un nou espai molt còmode per als veïns», assegura Estruch, que combinarà una àrea pròpiament de plaça i una altra de parc amb arbres. A més, es recuperarà un antic fanal i la font, «i es farà un tractament de les mitgeres amb un caire modern però a l’hora molt integrat al centre històric de la Coromina», explica Estruch. I és que a l’entorn d’aquesta plaça hi ha edificis històrics com el de Cal Garrostas, i també s’hi ubiquen els equipaments del nucli, com l’ambulatori i el casal d’avis, i espais de restauració i lleure.

A banda del solar per poder ampliar la plaça, l’Ajuntament de Cardona també ha adquirit un edifici ubicat en aquest mateix espai que destinarà a usos públics i socials. Es tracta d’un immoble que ha costat 25.000 euros i que consta d’uns baixos i sis pisos distribuïts entre les tres plantes superiors. La intenció de l’equip de govern és rehabilitar-lo i condicionar la planta baixa com a equipament municipal, amb uns usos que l’Ajuntament voldria consensuar amb els veïns. També s’actuarà en les plantes superiors per fer accessibles els habitatges. Es preveuen destinar als col·lectius més necessitats, ja sigui persones grans o gent jove «amb la idea que puguin quedar-se a la Coromina i viure al centre del nucli en uns edificis que són històrics», apunta l’alcalde.

Tanmateix, aquesta actuació es farà més endavant, en una data propera però encara per determinar. Així mateix, l’Ajuntament també deixa per a una fase posterior l’arranjament de carrers adjacents a la plaça, de manera que, un cop ampliada, es podrà completar una operació urbanística i de regeneració urbana al bell mig del nucli de la Coromina, sosté Estruch. La intenció és arreglar els carrers adjacents a la plaça, com són el de l’Església i el de la Mel, amb un nou clavegueram i la seva repavimentació.

L’alcalde posa en valor el conjunt de les tres actuacions que, un cop completades, suposaran una de les intervencions urbanístiques més importants realitzades els últims anys a la Coromina.