Els veïns i veïnes del Pont de Vilomara i Rocafort disposen des d’aquest dimecres del nou sistema de recollida d’escombraries amb contenidors tancats. Després de Sallent, on es va implantar el mes de març passat, el Pont ha estat el segon municipi de la desena que tenen previst adoptar, en els propers mesos, el sistema que obliga a l’ús de targetes personalitzades per obrir els contenidors de l’orgànica i la resta. Aquest dies els ciutadans del municipi s’estan habituant al nou sistema de recollida.

L’alcalde del Pont de Vilomara, Enric Campàs, explicava ahir que el nou model «és un canvi significatiu, però està funcionant bé i estem satisfets de com està anant, tot i tenir algunes petites incidències que són habituals en la implantació del nou sistema». Segons Campàs, «el principal objectiu del canvi de sistema és mediambiental i pretén augmentar el percentatge de reciclatge al municipi», que fins ara era només del 19%.

El veïnat es va adaptant aquests dies al nou sistema amb el qual els contenidors d’orgànica i de resta estan tancats i només es poden obrir amb una targeta personalitzada que en les darreres setmanes cada llar ha pogut recollir. Així, el contenidor de resta només es pot obrir un dia a la setmana, dimecres o diumenge, segons hagin escollit els veïns. El d’orgànica, en canvi, el poden obrir cada dia, mentre que els contenidors d’envasos, paper i vidre segueixen sent de lliure accés.

Una altra diferència respecte a l’anterior model és que les àrees de contenidors compten amb totes les fraccions, un aspecte que facilitarà el reciclatge. A més d’aquests canvis en els contenidors, també s’ha creat la figura de l’informador ambiental, que és la persona que gestionarà tot el referent a la recollida de residus al municipi.

Ahir al matí, Candelària Adell, veïna del municipi, veia amb bons ulls el nou sistema de recollida i assegurava que l’únic que cal «és acostumar-se a reciclar». Del mateix parer era Rafaela Sánchez que no veu cap problema en reciclar i considera que és un bon sistema, però espera «que la gent el respecti».

L’èxit de la prova pilot del model de recollida selectiva amb contenidors intel·ligents que es va dur a terme a Rajadell, Balsareny i als nuclis de La Rosaleda i Torroella de Baix, a Sant Fruitós, ha portat al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus a estendre’l a més municipis. Després de Sallent i El Pont de Vilomara i Rocafort, en els propers mesos s’hi afegiran Mura, Talamanca, Aguilar de Segarra, Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Castellnou de Bages i Castellfollit del Boix. La ciutat de Manresa també té previst implantar i gestionar un sistema de contenidors tancats, amb la col·laboració del Consorci. En total, es preveu que el nou model, que és una alternativa al porta a porta, arribi a uns 100.000 ciutadans de 23 dels 35 municipis de l’àmbit del Consorci de Residus, que engloba el Bages i part del Moianès.