Els equips d’atenció primària de l’ICS al Bages-Berguedà ofereixen un acompanyament als pacients que vulguin deixar de fumar, des de la consulta de tabac. Per fer la demanda cal que el ciutadà faci la consulta a través de La Meva Salut (aplicació mòbil o pàgina web) dirigida a atenció a la ciutadania i se’l derivarà al personal d’infermeria que atén la consulta. Segons detalla Anna Crespiera, infermera de l’ICS Catalunya Central de l’Equip d’atenció primària Navàs-Balsareny, «l’usuari rep el nostre assessorament durant els tres primers mesos de la deshabituació tabàquica, i es continua l’acompanyament fins als sis o dotze mesos, en funció de la necessitat o demanda del pacient. Treballem amb unes guies de pràctica clínica que inclou els fàrmacs i contraindicacions, i les apliquem en funció de cada pacient».

Del 25 al 31 de maig 2022 té lloc la Setmana sense fum amb el lema «Viu sense fumar i comença a sumar», uns dies que tenen l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus de tabac.

A la comarca del Bages i Berguedà, els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut organitzen diverses activitats relacionades amb la Setmana sense Fum, sobretot centrades en la prevenció del tabac als centres educatius. La majoria d’equips realitzaran carboximetries, una prova senzilla i ràpida que permet conèixer la quantitat de CO2 en l’aire espirat.

A Sant Joan de Vilatorrada, professionals de l'EAP protagonitzaran la xerrada/taller «Per què fumem si sabem que és dolent?», que tindrà lloc aquest dimecres 25 a la Sala Petita de Cal Gallifa, a 2/4 de 5 de la tarda. A més, els dies següents es muntarà al CAP un petit estand on es realitzaran carboximetries a qui estigui interessat/da, es realitzaran unes petites enquestes i es repartiran guies per deixar de fumar.

L'EAP Navàs-Balsareny organitza activitats adreçades a l’institut Sant Jordi i a l’Escola Diocesana de Navàs i a l’institut escola Guillem de Balsareny i a la població general. Es faran controls de carboximetria, sensibilització i educació sanitària.

Al CAP de la Sagrada Família de Maresa l’activitat es durà a terme aquest dijous durant tot el mati i va dirigida a les persones fumadores perquè reflexionin sobre el per què fumen. Els aportaren informació per ajudar a deixar de fumar i conscienciar la població en deixar aquest hàbit.

I a Berga s’han programat activitats com el control de carboximetria als alumnes del centre educatiu Guillem de Berguedà.