Rosa Verneda s’ha convertit aquest dimecres en la novena alcaldessa que el Bages té en aquest mandat, després que aquest vespre ha agafat el relleu al capdavant de l’Ajuntament de Talamanca de Josep Tarín, un dels batlles històrics de la comarca, que en el mateix ple municipal ha presentat la renúncia al càrrec.

Tal i com ja va informar Regió7, Tarín, que ha tancat així una etapa de 19 anys com a batlle, manté l’acta de regidor i, per tant, continua al consistori. Atribueix aquest traspàs de poders a un acord ja establert dins del grup municipal de Junts a l’inici d’aquesta legislatura, i desvincula la seva renúncia a la condemna, l’octubre passat, d’1 any i mig de presó per un delicte contra l’ordenació del territori, a la qual va presentar un recurs que està pendent de resoldre’s.

Qui li agafa el relleu, Rosa Verneda Rabell, és nascuda a Terrassa l'any 1991 i graduada en Enginyeria Mecànica a la UPC, que ha agraït la tasca de Tarín al capdavant del consistori, i li agafa el relleu convençuda que podrà comptar «amb tot el seu suport i experiència» perquè continua com a regidor. Partint d’aquí, diu que assumeix el repte «amb il·lusió» però també «amb respecte» per la novetat del càrrec, tot i haver estat fins ara regidora de Serveis Socials, Sanitat i Promoció Econòmica. Verneda formava part de la candidatura que Junts per Talamanca va presentar a les eleccions del 2019 i s’apunta com a cap de llista de la formació per als comicis de l’any vinent. Junts per Talamanca té 4 dels 5 regidors del consistori.

Renuncia de l'alcalde de Talamanca, Josep Tarín Oscar Bayona

Tarín deia que «ja vaig anunciar que aquest seria el meu últim mandat i que abans d’acabar-lo renunciaria al càrrec i entraria un altre dels membres de la candidatura». Un canvi que, assegura, s’hauria d’haver fet abans, però que s’ha demorat a causa de la pandèmia. Tarín continuarà al consistori com a regidor fins al final d’aquest mandat, una tasca que, com fins ara, compaginarà amb la seva feina d’advocat.

El batlle bagenc ha volgut desvincular la seva renúncia a l'afer judicial en el qual s’ha vist implicat en aquest mandat. L’octubre passat l’Audiència Provincial de Barcelona va condemnar-lo a 1 any i 6 mesos de presó i 9 anys d’inhabilitació per un delicte d’ordenació del territori i a fer front a una multa de 4.320 euros. La sentència considerava provat que, l’any 2016, l’alcalde va donar permisos i va permetre l’activitat de l’empresa Ibèrica del Papel Tisú SL, dedicada a fer productes de paper, en uns terrenys que tenien la classificació de no urbanitzables i la qualificació de sòl d’especial protecció agrícola. Tarín ja va mostrar en el seu dia el seu «total desacord» amb la sentència i va presentar un recurs, que està pendent de resoldre. En aquest sentit, es mostra convençut de guanyar-lo perquè considera que «hi ha una mala interpretació del dret urbanístic i administratiu».