El 19 de juny de 1932, l'aleshores president de la Generalitat, Francesc Macià, va visitar Súria per inaugurar l’ampliació de l’edifici de l’escola pública. L'efemèride es va enregistrar en una filmació que ara, 90 anys després, ha estat restaurada i digitalitzada.

El document, que l'Ajuntament qualifica d'"excepcional", és un dels films més antics sobre Súria dels quals es té constància i recull els moments destacats de la visita de Macià, a més d’imatges del municipi i dels seus habitants, amb una alta qualitat d’imatge. "Va ser realitzat amb un sentit periodístic plenament homologable amb el dels informatius cinematogràfics de l’època", detalla el consistori.

La pel·lícula era propietat de la família Fàbrega, uns avantpassats de la qual havien estat propietaris de l’històric cinema Sórisa fins al tancament d’aquest recordat local a finals de la dècada dels seixanta. Els Fàbrega va cedir al municipi una còpia de la filmació, en vídeo VHS, que es conservava a l’Arxiu Municipal. També se’n va fer una altra còpia que Televisió de Catalunya ha utilitzat en diferents ocasions per il·lustrar l’estima popular que envoltava el President Macià.

L'Ajuntament, a través de l’àrea de Cultura i l’Arxiu Municipal, van portar a terme diferents gestions per localitzar la pel·lícula original i aconseguir la seva donació a la Filmoteca de Catalunya. La digitalització ha anat a càrrec dels serveis d’arxiu i tècnics de Televisió de Catalunya.