Sant Fruitós dona avui, dimarts, el tret de sortida a set dies de festa grossa. Des d'avui dimarts fins dijous els actes van destinats als infants, amb el Batibull; i de divendres a dilluns joves i grans podran gaudir de nombrosos actes culturals, lúdics i esportius. El Cobert de la Màquina de Batre, el Bosquet i l’Era de Cal Vallbona seran els escenaris principals de la festa major d’enguany, que recupera la normalitat després de les restriccions de la covid de les dues últimes edicions.

La programació per a tots els públics l’encetarà divendres, 1 de juliol, la rua del pubillatge, que sortirà a les 7 de la tarda des del Nexe-Espai de Cultura i que finalitzarà a l’Era de Cal Vallbona, amb l’acte de proclamació de la nova pubilla i el nou hereu de Sant Fruitós de Bages. Actuacions de l’esbart, Festa Andalusa i concerts complementaran la jornada (vegeu actes musicals aquí). Un cop acabat el concert amb la banda de rock Juriol, es podrà gaudir del piromusical, que es recupera després de 9 anys sense. I a la nit, més música per ballar fins ben entrada la matinada, amb Camerata Bacasis, Marta Trujillo i DJ Arzzet.

Piromusical de focs artificials

La Festa Major de Sant Fruitós de Bages recupera l’espectacle piromusical de focs artificials. La proposta torna a formar part del programa d’actes després de 9 anys sense celebrar-se. Sempre que la situació de risc d’incendis ho permeti, el piromusical es farà aquest proper divendres a les 11 de la nit a la zona del camp de futbol (l’espai podria canviar a última hora). Pirotècnia Igual s’encarregarà d’omplir de llum i colors el cel de Sant Fruitós, just després de l’actuació del grup Juriol.

La matinal del dissabte començarà amb una proposta nova: visites guiades a espais que encara són desconeguts per a algunes persones del municipi. Enguany s’han escollit les pintures rupestres de les Brucardes i l’emissora Ràdio Sant Fruitós, que aquest celebra el seu 40è aniversari. A mig matí hi haurà concert de Xavi Lozano, i a la tarda, sardanes i ball d’orquestra (més informació aquí). A la nit, es podrà ballar amb The Txandals i amb la sessió d’Albert Malla. La música tindrà un paper protagonista a la Festa Major de Sant Fruitós, on també es podrà gaudir d’altres propostes. Per exemple, la cursa d’orientació mixta de diumenge al matí, una proposta d’esport i lleure familiar per començar el dia. Cal apuntar-se prèviament a través del web santfruitos.cat i les persones inscrites hauran de trobar un total de 25 fites en un espai delimitat entre punts del nucli urbà i la Torre del Sanmartí.

Visites a espais desconeguts

La Festa Major de Sant Fruitós estrena una nova proposta cultural i lúdica. Es tracta de les visites a espais desconeguts, que permetran recorre mitjançant rutes guiades indrets encara desconeguts per a molts veïns del municipi. La idea de l’ajuntament és proposar dos espais diferents cada any, i en aquesta edició s’han triat les pintures rupestres de les Brucardes i les instal·lacions de Ràdio Sant Fruitós.

Les pintures, que van ser descobertes l’any 2016 per un escalador, constitueixen un mural amb onze figures que corresponen a quadrúpedes, representacions estel·liformes i barres. Pel que fa a Ràdio Sant Fruitós, la visita permetrà conèixer els estudis de l’emissora l’any en què celebra el seu quarantè aniversari. Les visites es realitzaran dissabte de les 9 a les 11 del matí i cal reservar plaça al web municipal (santfruitos.cat).

Diumenge, a les 11 del matí i sota el Cobert, es podrà gaudir de la matinal de cultura popular amb actuacions castelleres, gegants i grallers, i danses tradicionals. Després, vermut musical. I a la tarda, concert de festa major amb The Wellcome Band, que també amenitzarà el ball de nit.

Matinal de cultura popular

El Cobert de la Màquina de Batre serà l’escenari de la matinal de cultura popular de diumenge a les 11 del matí. Obriran la jornada les exhibicions castelleres dels Picapolls de la Gavarresa, els Castellers de Santpedor i els Manyacs de Parets. A continuació, actuaran els gegants i grallers de Sant Fruitós. I per acabar, danses tradicionals amb l’Esbart Som Riu d’Or. La ballada de sardanes no s’ha inclòs a la matinal de cultura popular sinó que ha passat a formar part del programa general de la festa.

El dilluns 4 de juliol, festiu a Sant Fruitós, es podrà participar en un escape room per aconseguir descobrir un antic tresor que es troba amagat al municipi. Amb grups de màxim sis persones es podrà jugar de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 10 de la nit. Paral·lelament, a ¾ de 7 de la tarda, sota el Cobert, el gimnàs V2O oferirà el seu festival d’estiu. I a 2/4 de 9 del vespre, sopar de carmanyola. En aquest mateix escenari, a ¾ de 10 del vespre s’anunciaran les propostes guanyadores dels pressupostos participatius 2022. I la festa major es clourà amb la tradicional nit d’humor, amb Andreu Casanoves a l’escenari i el seu espectacle Tinder Sorpresa.

7 de tapes i 7 de vins

Dijous, 30 de juny, el Bosquet acollirà una nova edició del 7 de tapes i 7 de vins, on es podran degustar tapes i vins i gaudir de música en directe amb Àuria Franch i els Bingueros. Començarà a 2/4 de 8 del vespre i s’allargarà fins les 12 de la nit.

L’esdeveniment, impulsat pel Nou Celler amb el suport de l’Ajuntament, compta amb cuiners convidats: Jordi Llobet d’Espai Gastro, Pep del Klam, Jordi Servalls del Kursaal, Genís Noguera de Cal Fusteret, Sergi de Ca la Belén, Creps L’Un per l’altre, Violant Gourmet i Forn de Cabrianes. Els cellers escollits per aquesta edició són el Costers del Sio, Muscàndia, Massaluca, Solergibert, Fargas Fargas, Rende Masdéu i Els vins del Narcís.

Els tiquets es poden comprar de forma anticipada al Nou Celler, al restaurant Klam, al Forn de Cabrianes, a Ca La Belén, a Violant Gourmet i al restaurant Kursaal de Manresa a un preu de 20 euros, i inclou 3 vins, 4 tapes i una copa, i un porta copes de regal. El mateix dia de l’esdeveniment es podran adquirir tiquets per 25 euros, o tiquets especials de 2 tapes a 6 euros o 2 vins a 8 euros.