Un total de 120 infants i adolescents del Bages que es troben en una situació de risc d’exclusió social tenen accés durant aquest estiu a àpats i a activitats de lleure, a través dels centres oberts de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages. Aquesta xifra suposa un 20% més de beneficiaris respecte els que s’atenien abans de la pandèmia. El servei s’ofereix a Callús i Avinyó entre el 27 de juny i el 29 de juliol i a Sant Joan de Vilatorrada i Súria entre el 4 de juliol i el 26 d’agost.

L’àpat diari es garanteix a través d’ajuts econòmics o bé d’una targeta moneder a les famílies amb risc d’exclusió social, després que durant la pandèmia se suprimís el servei col·lectiu de menjador. Les famílies fan una valoració molt positiva d’aquesta modalitat d’ajut econòmic, ja que millora la seva autonomia i les relacions familiars.

D’altra banda, els centres oberts que durant el curs ofereixen activitats fora de l’horari escolar, amplien l’horari durant l’estiu per garantir la cobertura de necessitats bàsiques dels infants i els adolescents. Els usuaris i les famílies d’aquest servei són valorats i proposats pels serveis socials bàsics del municipi, seguint els criteris de situacions d’exclusió social i vulnerabilitat.

Els recursos del projecte també es destinen a la contractació de professionals de l’àmbit social. La consellera de l’Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñan, apunta que «continuem vetllant per tal que els infants participin d’activitats de lleure durant aquest estiu i mantinguin el contacte coincidint amb l’aturada de les classes i les setmanes de vacances». Mazcuñan afegeix que «des del consell comarcal treballem per garantir que infants i joves puguin accedir a una igualtat d’oportunitats real».

D’aquesta manera, més enllà de garantir l’accés a l’alimentació durant els mesos d’estiu, i coincidint amb les setmanes en què les escoles estan tancades, els centres oberts d’aquests ajuntaments promouen la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i proporcionen temps de lleure a infants i joves en risc d’exclusió social.