L'estabilització de l'incendi del Bages, una notícia esperada i que ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dilluns al vespre, a les 20 h, permetrà que els veïns de les Brucardes, River Park i Rocafort que s'havien desallotjat puguin tornar a casa seva i quedar-s'hi si es troba en condicions. Tanmateix, la feina dels Bombers no s'ha acabat i cal assolir la fase de control: durant la nit centraran els seus esforços en treballar en el flanc dret, segons el cap de l'operatiu, David Borrell. L'origen podria haver estat una activitat humana i cal remarcar que Mossos ha desmentit a aquest diari que hi hagi cap detingut, una informació que ha circulat per les xarxes durant la tarda.

Elena ha comparegut davant dels mitjans al centre de control establert a Sant Vicenç de Castellet. Segons l'últim recompte dels Agents Rurals, les hectàrees afectades són ja unes 1.750 dels termes del Pont de Vilomara, Sant Fruitós i Navarcles. Quant a les cases malmeses per les flames, el conseller les ha xifrat en "desenes". Finalment han estat una trentena.

Podran accedir a casa seva els veïns desallotjats que acreditin ser titulars de l'habitatge, tot i que Elena ha lamentat que en alguns casos no s'hi podran quedar per l'estat en què han quedat els edificis. En aquests casos, es podran quedar a dormir als indrets que s'havia habilitat per acollir-los. En el cas de Sant Fruitós, l'accés a la urbanització de les Brucardes es farà des del pavelló, on els Mossos registraran totes les persones que hi accedeixin.

Imatges del Pont de Vilomara després de l'incendi forestal que afecta des d'aquest diumenge la comarca

Imatges del Pont de Vilomara després de l'incendi forestal que afecta des d'aquest diumenge la comarca ALEX GUERRERO

L'alta temperatura i la sequedat que imperava a les 18h a la zona feia que els Bombers no fossin molt optimistes i el propi Elena ha emplaçat tothom a esperar fins a les 20 h per saber si es podria aixecar el confinament. Es temia per una possible revifada o que es declaressin nous incendis, com el que ha començat a les 15.10 h a prop de Bufalvent i que a les 18 h es donava per estabilitzat. De tota manera, a aquella mateixa hora el gran foc, actiu des de diumenge al migdia, ja estava estabilitzat en el seu flanc esquerre, el cap i la cua.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha desplaçat fins a Sant Vicenç de Castellet. A més de traslladar un missatge de prudència a la ciutadania, Aragonès no ha dubtat a qualificar la situació "d'extrema" i ha alertat que aquest perill durarà "les properes setmanes". El president ha agraït la tasca dels efectius dels equips d'emergències, dels electes locals i de la ciutadania en general.

44

L'incendi del Bages, en imatges Alba Pararols/Àlex Guerrero/Oscar Bayona

La superfície cremada pel foc del Pont ha deixat d'augmentar a la velocitat que ho va fer ahir i ara són unes 1.750 les hectàrees calcinades. "L'objectiu és la contenció i treballar per estabilitzar el flanc dret i evitar que entri el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac", ha dit l'inspector de Bombers Francesc Boia en una altra compareixença. I és que fins ara, 449,69 de totes les hectàrees calcinades són d'aquest espai d'interès natural, una zona que es troba dins l'àrea de tancament d'accessos.

Mentre, el flanc esquerre ha quedat contingut en una zona esquitxada de pistes forestals i camps, i limitada per la C-16. En aquest indret, a primera hora del matí ja no hi havia pràcticament flames.

Una imatge aèria de part de la zona afectada per l'incendi del Bages Redacció/Agents Rurals

Les zones més afectades

La zona on l'incendi del Bages ha tingut un impacte més important, pel que fa als habitatges, és la urbanització de River Park, on hi ha una seixantena de cases afectades. Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha confirmat que el foc ha afectat l'estructura de dues cases de la urbanització de les Brucardes i la part exterior d'altres, sobretot a la zona sud-est.

Les flames van avançar molt ràpidament

Els serveis d'emergències van rebre l'alerta del foc a les 13.04 h d'aquest diumenge i, durant la jornada, hi han arribat a treballar 121 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 17 de les quals aèries, a més de diferents unitats dels ADF.

Incendi al Pont de Vilomara

Imatges de l'incendi del Pont de Vilomara Àlex Guerrero/Alba Pararols

Les flames van avançar molt ràpidament

La primera urbanització a veure's afectada va ser River Park, del Pont de Vilomara, d'on es van evacuar totes les persones i alguns habitatges van quedar calcinats, com alguns usuaris van mostrar a Twitter. A la piulada, s'observen les destrosses del foc al Carrer Isard.

"Estàvem amb les maletes fetes per marxar de vacances quan ens han desallotjat", va relatar a aquest diari Ainhoa Caparrós, propietària d'una casa a River Park i una de les 200 persones que va ser evacuada abans que les flames fessin mal a la urbanització.

Incendi del Pont de Vilomara

Incendi del Pont de Vilomara Redacció

També es van confinar els habitants del Marquet Paradís, però el foc va avançar en direcció nord. Empeses pel vent, les flames han arribat ràpidament al terme de Sant Fruitós i a primera hora de la tarda van desallotjar primer les cases de primera línia de les Brucardes i després la urbanització sencera. El foc el va rodejar i va arribar a tocar del nucli urbà cap a les 17.30 h. L'Ajuntament va confinar tota la població poc després i va habilitar un espai per als desallotjats a la biblioteca i al Nexe Jove.

Les flames arriben a tocar del nucli urbà de Sant Fruitós

Les flames arriben a tocar del nucli urbà de Sant Fruitós ALEX GUERRERO

Seguint el Llobregat, el foc també va avançar fins a Navarcles, on la població ha quedat també confinada. Especialment es va intentat protegir el Monestir de Sant Benet, va fer-se un tallafocs. Mentre, seguint per la C-16, a l'antic hotel Alfa, l'incendi va entrar al recinte, però no va afectar un edifici que fa més d'una dècada que està abandonat.

44

Afectació per l'incendi a la urbanització de les Brucardes Oscar Bayona

Es mantenen les prohibicions

A banda d'analitzar l'estat de l'incendi del Bages, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena també ha confirmat des de Sant Vicenç de Castellet que prorrogaran uns dies més les restriccions per l'alt risc d'incendi davant l'onada de calor, que van entrar en vigor divendres passat. Els municipis afectats per les mesures -inicialment 275- podran variar en funció de la situació climàtica, ha dit a Catalunya Ràdio. Tot i que no n'ha donat més detalls en espera de la reunió del Pla especial d'emergències per incendis forestals (INFOCAT) que tindrà lloc aquest dilluns, Elena ha assenyalat que la situació és "extrema" i que el més "prudent" és mantenir les restriccions davant l'acumulació de calor i la sequera, encara que les temperatures puguin baixar una mica. A més, la calor rebrotarà a finals de setmana, segons les previsions. El conseller també s'ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de la comarca per fer front a la situació.

A continuació pots seguir l'actualitat dels incendis, minut a minut:

En directe

Última actualització 08:04

L'incendi del Bages des de l'aire

Així es veu aquest dimarts l'incendi que va declarar-se aquest diumenge al Bages i que ja està estabilitzat a vista d'ocell. Concretament, els Bombers n'han mostrat la cua i el flanc dret des de les Baumes Roges.

El treball continua

Els Bombers han remullat els incendis del Pont de Vilomara i Manresa amb 49 i 11 dotacions terrestres respectivament. En aquest últim, que es va aconseguir controlar a les 22.46 h, van repassar petites represes i fumaroles, segons han apuntat en una piulada.

Les cases afectades a River Park

Les edificacions malmeses pel foc a la urbanització del Pont de Vilomara són una trentena, una xifra lleugerament inferior a la indicada al matí. Aquest vespre van comunicant als seus propietaris en quin estat es troben

Evitar circular per les zones desconfinades

Des de la Generalitat es fa una crida a que les persones que tornin a casa no ocupin les vies de circulació per facilitar la mobilitat dels serveis d'emergència

Retorn dels veïns a les Brucardes

El retorn dels desallotjats de les Brucardes es realitza des del pavelló d'esports de Sant Fruitós. Allà, els Mossos registraran totes les persones que accedeixin a la urbanització

Estabilitzat!

Els Bombers donen per estabilitzat el foc del Bages. Segueix preocupant, però, el flanc dret i hi centraran els esforços durant la nit, afirma el cap de l'operatiu, David Borrell

No hi ha cap detingut pels focs

Un àudio que circula per les xarxes afirma que s’ha fet una detenció i els Mossos, consultats per Regió7, ho neguen

El foc de Bufalvent està estabilitzat

Així ho ha anunciat el cap de l'operatiu de Bombers, l'inspector David Borrell, que ha xifrat en desenes les hectàrees afectades

Elena: "El foc del Pont està en gran part estabilitzat, però no tot"

El conseller d'Interior diu que preocupa la part central de l'incendi per "la temperatura i la sequedat" que hi ha a la zona. S'ha estabilitzat la part esquerra, el cap i la cua

El foc s'apropa al polígon

La superfície afectada fins ara per l'incendi de Bufalvent és de 6 hectàrees. El cap avança cap al polígon, d'on el separa una zona llaurada

Més dotacions cap a Bufalvent

Els Bombers han ampliat el dispositiu aeri amb 7 mitjans més. La prioritat és el cap-flanc dret de l'incendi. L'antic abocador se situa cap al flanc esquerre

Nou incendi, aquest entre Bufalvent i el Pont

El foc és en una zona de camps de conreu i massa forestal. L'avís és de les 15.10 h.

Així ha quedat l'entorn de les Brucardes

Et mostrem quin aspecte presenta la zona afectada pel poc de la urbanització de les Brucardes. Mira les fotografies!

44

Afectació per l'incendi a la urbanització de les Brucardes Oscar Bayona

El foc està en fase de contenció

"El foc del Bages està contingut però no perimetrat ni estabilitzat". Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha exposat la situació actual durant una atenció a Sant Vicenç de Castellet. La superfície cremada és de 1.656 hectàrees i es treballa a contrarellotge amb més de 150 mitjans aeris i terrestres. Així es veien les zones calcinades al Pont de Vilomara hores després de l'incendi:

Imatges del Pont de Vilomara després de l'incendi forestal que afecta des d'aquest diumenge la comarca

Imatges del Pont de Vilomara després de l'incendi forestal que afecta des d'aquest diumenge la comarca ALEX GUERRERO

Visita de la presidenta de la Diputació

Fins al centre de comandament de Sant Vicenç de Castellet també s'hi ha desplaçat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, que ha traslladat el seu suport als alcaldes dels municipis propers al foc i ha mostrat la seva preocupació per l'afectació que les flames poden arribar a tenir al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Una seixantena de cases afectades a River Park

En una reunió organitzada per l’Ajuntament del Pont de Vilomara i amb presencia de bombers i agents rurals, aquest matí, han dit que 50 i 60 cases podrien estar afectades a la urbanització River Park. És molt a prop de la zona d'inici del foc. Bona part de la urbanització va quedar engolida per les flames i molts veïns i propietaris encara no hi han pogut anar. Aqueta tarda pot ser que es comenci a fer alguna visita, perquè n'hi ha que hi tenien bestiar i no saben en quina situació estan.

Veïns reunits a El Pont de Vilomara Helena Carbonell Aurill

Les Brucardes, tancades almenys durant tota la tarda

S'està treballant per retornar el servei elèctric de la zona i l'Ajuntament assegura que hi ha cablejat caigut que suposa un risc. Per aquest motiu, el consistori demana que ningú s'hi apropi.

Veure més