Regió7

Regió7

La dimensió de la tragèdia al Bages des de l’aire

Un vol en helicòpter dona una visió global de la gran superfície afectada per les flames

Vista des d'un helicòpter de la zona afectada per l'incendi del Bages

Vista des d'un helicòpter de la zona afectada per l'incendi del Bages Roger Junyent

Para ver este vídeo regístrate en Regió7 o inicia sesión si ya estás registrado.

Vista des d'un helicòpter de la zona afectada per l'incendi del Bages Roger Junyent

El foc que va començar diumenge al migdia al Pont de Vilomara, controlat des de dimecres al vespre, ha cremat una mica més de 1.700 hectàrees. L’impacte de les flames es pot veure des de terra però és des de l’aire des d’on es pot comprovar d’una forma global com el que fins llavors era una llarga extensió continua verda pel bosc dels arbres ara s’ha convertit en una zona muntanyosa tenyida pel color gris de les cendres.

Els Agents Rurals són el cos que s’encarrega de determinar la superfície afectada i Regió7 ha pogut pujar en el seu helicòpter per veure des de l’aire com ha quedat tot l’espai que van arrasar les flames. 

54

La dimensió de la tragèdia al Bages des de l’aire Redacció

Des de l’aire es pot constatar que hi ha una gran massa afectada i que és continua. Allà on abans hi havia arbres, que és a la major de la superfície afectada, ara només hi queden els seus esquelets i un munt de cendra a terra. I no hi ha gairebé cap matís perquè en el perímetre de l’incendi no hi ha quedat cap clapa verda ni grup d’arbres que se salvessin de la tragèdia d’un foc que va avançar a una velocitat vertiginosa. 

44

Afectació per l'incendi a la urbanització de les Brucardes Oscar Bayona

Més enllà de la superfície forestal cremada, en el vol també es pot constatar la diferent afectació a les cases de River Park. Les cases de la urbanització que han sobreviscut a les flames i que fins diumenge estaven camuflades enmig del bosc, han quedat completament despullades de vegetació i són perfectament identificables des de l’aire. Tot i això, es fa palès que a l’entorn de la urbanització els bombers i equips d’extinció van esmerçar-hi esforços per evitar que els greus danys encara fossin majors. 

45

La urbanització River Park arrasada per les flames: veïns desolats i paisatge negre Redacció

A vista d’ocell també es constata com el foc va aconseguir travessar la vall del Llobregat i les flames van arribar fins a Les Brucardes, afectant principalment les cases que estan al carrers del límit de la urbanització i com el foc va quedar aturat, al nord, a poca distància de Sant Benet. També és en aquesta zona, a diferència del que passa allà on va començar l’incendi, on hi ha camps de cereal que trenquen aquesta gran massa forestal.

Més enllà del foc del Pont de Vilomara, en el vol també es poden constatar els efectes de l’incendi que dilluns a la tarda va afectar tot el vessant que queda per sota del polígon de Bufalvent, des de l’alçada de l’abocador i fins a la carretera que uneix Manresa amb el Pont de Vilomara.

Els Agents Rurals calculen la superfície cremada

En els incendis forestals les tasques del cos d’Agents Rurals són dues: una és esbrinar les causes que han provocat l’incendi i l’altra és determinar-ne la superfície afectada. El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, explica que el càlcul es fa a partir de les dades que s’envien des de l’helicòpter del cos al centre de comandament i també amb dades que es recullen en el terreny.

Quan hi ha un incendi, el cos enlaira el seu helicòpter i sobrevola la zona, tot entrant a les anomenades àrees calentes. Durant el vol, des del mateix aparell envien les diferents ubicacions via UTM, que són geolocalitzacions, d’on hi ha afectació del foc i els seus límits, també imatges, i a partir d’aquí, el GIS, que és l’equip que a partir de les dades aportades va configurant la geometria de l’incendi i en determina la seva afectació. A part de la xifra global d’hectàrees afectades, el cos també detalla si es tracta de superfície forestal, agrícola o urbana i també arriba fins al detall de poder determinar quines són les espècies que s’han vist afectades pel foc de manera que en poden obtenir una radiografia molt completa.

Compartir l'article

stats