Regió7

Regió7

ICL calcula que el runam de la Botjosa podria estar fora el 2027

Des que es va començar l’explotació formal del dipòsit, a principi d’any, després d’un primer període de proves, se n’han extret unes 200.000 tones de material cap a la planta de purificació

Una fressadora arrenca el mineral des de la superfície ICL

ICL preveu tenir retirat el runam de la Botjosa de Sallent el 2027. Aquest és el termini que s’ha fixat per a l’eliminació del primer dels dipòsits salins que formen part de les explotacions de la companyia (el de Vilafruns, a Balsareny, es va tapar). És un horitzó que respon al pla de restauració que té establert l’empresa, però també atenent al ritme que d’extracció que ha assolit la restauració d’aquest dipòsit d’aquest vell runam, que ja està en marxa, i que alhora dependrà de quan estigui disponible el nou col·lector de salmorres, que ha de donar una major capacitat d’evacuació de les aigües salobres.

Segons han concretat fonts d’ICL, als darrers mesos (bàsicament des d’inici d’any) s’han extret al voltant de 200.000 tones d’aquest runam, inicialment en fase de proves i ara ja en fase d’execució. En aquest sentit, les mateixes fonts han assegurat que «tenim un compromís i l’estem complint. Per això, des de fa mesos estem treballant amb la restauració de la Botjosa, i quan tinguem disponible el col·lector es podrà accelerar aquest procés».

D’acord amb el pla de restauració proposat per ICL Iberia Súria&Sallent i beneït pel govern català, i també atenent al Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages (aprovat la tardor del 2018), el procés de restauració ja es preveia començar pel de la Botjosa de Sallent. Un dipòsit salí que es va utilitzar per abocar-hi la sal i el material de rebuig provinent de l’extracció de la potassa abans que s’habilités el del Cogulló, i que està inactiu des de la dècada dels 70, quan la que llavors n’era l’empresa explotadora, Potasas Ibéricas (titularitat de l’Estat), el va tancar definitivament.

Aquest dipòsit, situat al costat de la planta de tractament del mineral de Sallent i de la colònia de la Botjosa, es calcula que conté uns 4 milions de tones de material, i el 2019 l’empresa ja hi va dur a terme sondejos per analitzar el seu contingut i programar aquesta explotació i restauració.

Una explotació que s’està realitzant amb el mateix sistema que es va emprar (fins que se’n va aturar l’activitat) al runam vell de Cardona. Una màquina fresadora grata des de la part superior del runam per anar arrencant el material (formant terrasses), que posteriorment es trasllada a la planta de purificació que es va posar en marxa el 2018 a les instal·lacions de l’empresa a Sallent.  

A grans trets, la planta el que fa és rebre sal bruta (barrejada amb fangs i altres materials) provinents de l’activitat d’extracció de la potassa i és purificada mitjançant un doble procés de rentat (amb salmorres) i centrifugat, i el pas per un secador. Queda pendent d’instal·lació una compactadora.

Un cop entri en funcionament el nou col·lector de salmorres amb una capacitat ampliada (infraestructura que s’hauria de materialitzar al llarg d’aquest període), es podrien arribar a compatibilitzar els treballs de restauració del runam de la Botjosa amb l’inici de les tasques d’explotació i retirada de material del Cogulló. És entre tots dos dipòsits que es calcula un termini de mig segle per materialitzar la restitució completa de l’espai que ara ocupen les muntanyes salines.

Compartir l'article

stats