El municipi de Navàs tindrà, finalment, un edifici de nova construcció per a l’institut públic. El departament d’Educació farà un nou equipament als terrenys del costat del Pavelló Blau, que en el seu moment l’Ajuntament li va cedir amb aquesta finalitat. D’aquesta manera, es tanca el debat sobre la construcció o no d’un nou edifici per a l’institut de Navàs, que des de la seva creació l’any 2011 està ubicat en barracons al costat del complex de piscines l’Eix. A partir d’ara, s’iniciarà el llarg procés per a la construcció de l’institut, que estaria enllestit d’aquí a 4 o 5 anys.

Una vegada descartada, l’abril passat, la integració dels centres concertats de l’Escola Diocesana de Navàs (EDN) a la xarxa pública, que hauria permès encabir en els seus equipaments l’educació secundària i els estudis postobligatoris, es va tornar a posar sobre la taula la construcció d’un nou edifici per l’institut públic als terrenys del costat del pavelló. En aquest sentit, el mes de maig passat l’Ajuntament de Navàs va aprovar una moció consensuada per tots els grups municipals que instava al departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a construir un nou edifici que albergués l’educació secundària i els estudis postobligatoris.

Tot i que també hi havia sobre la taula la possibilitat d’ampliar l’actual escola Sant Jordi per encabir l’espai de secundària i donar continuïtat al model d’institut escola, per al qual apostava la Generalitat, després de reunir-se amb els representants polítics i la comunitat educativa i de comprovar les limitacions d’espai de l’actual equipament, el departament d’Educació s’ha decantat per la construcció d’un nou institut. La directora del Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix, ha assegurat que finalment s’ha acordat «per unanimitat que la millor opció era la construcció d’un nou edifici». Aquesta proposta, a més, «permet deixar la porta oberta per si en un futur es pogués créixer en la postobligatòria» i l’equipament es farà tenint en compte aquesta possibilitat.

La construcció del nou edifici comportarà, però, el trencament del model d’institut escola, que aposta per reunir en un sol centre les diferents etapes per facilitar la continuïtat del projecte educatiu. Amb la construcció d’un equipament separat, l’escola i l’institut seran en un futur independents. Tot i i així, «podran continuar tenint projectes educatius compartits», puntualitza Boix. Per la seva banda, l’alcalde de Navàs, Genís Rovira, ha mostrat la seva satisfacció perquè la petició dels grups municipals hagi arribat a bon port.

Gemma Boix, juntament amb el director general de Centres Públics, Jean-Marc Segarra, la subdirectora general de Construccions, Manteniment i Equipaments de Centres Públics, Imma Buxadera, i la directora adjunta dels Serveis Territorials, Núria Ramon, es van reunir la setmana passada amb l’alcalde i diferents representants polítics, la direcció de l’IE Sant Jordi i membres de l’AFA i de la Plataforma Per un Institut Digne per tractar la construcció del nou edifici de secundària pública.

La reunió, que era una demanda de l’Ajuntament en la moció aprovada conjuntament, es va iniciar als mòduls prefabricats que alberguen la secundària, a fi d’analitzar el seu estat i seguidament es va dirigir a la zona del Pavelló Blau on està prevista la construcció de l’edifici. Durant la trobada, el director general va expressar la voluntat del departament de construir el nou edifici de secundària a la zona del pavelló.

Ara, el departament d’Educació iniciarà el llarg procés per a la construcció del nou edifici que seria una realitat d’aquí «a quatre anys i mig o cinc», apunta Boix, tenint en compte que a partir que hi hagi l’Acord de Govern s’iniciarà un procés participatiu de sis mesos amb la comunitat educativa, s’haurà de fer les licitacions amb la presentació de projectes, en dues voltes, i l’adjudicació de les obres, que tindran un termini d’execució de 18 mesos.