Al Bages, ja hi ha vuit municipis que tenen el títol de Vila Florida. Aquest reconeixement, que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i es renova anualment, distingeix els pobles catalans i comuns andorrans que aposten per la transformació de l’espai públic a partir del verd urbà. A tot Catalunya són 155, que divendres passat van rebre el guardó en un acte celebrat a l’amfiteatre del Camp de Mart de Tarragona.

Un jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats és l’encarregat de certificar i renovar anualment aquests distintius. A la comarca del Bages, aquest 2022, els municipis amb el títol de Vila Florida són:

Manresa (amb 3 flors d'honor)

L’Ajuntament de Manresa ha fet una aposta clara per evolucionar cap a una jardineria cada cop més ecològica VILES FLORIDES

Amb parcs urbans com el de Puigterrà, pulmó verd al centre de la ciutat; el passeig del Riu, que ressegueix la llera del Cardener; el parc de Can Font; i als afores, el parc de l’Agulla, una gran superfície verda a l’entorn de l’estany artificial on desemboca la Sèquia de Manresa; i l’Anella Verda, amb camins, corriols, rieres, gorgs i múltiples itineraris de gran valor ambiental i paisatgístic, la ciutat és rica en espais verds i s’esforça a tenir-ne cura i millorar-ne les condicions.

L’Ajuntament ha fet una aposta clara per evolucionar cap a una jardineria cada cop més ecològica, minimitzant l’ús de plaguicides i herbicides i potenciant la biodiversitat natural de la ciutat. També es té especial cura en la selecció de la planta i l’arbrat, buscant sempre plantes adaptades al medi i amb requeriments hídrics baixos.

Sant Fruitós de Bages (amb 3 flors d'honor)

El Cobert del la Màquina del Batre de Sant Fruitós VILES FLORIDES

Sant Fruitós de Bages aposta per promoure la protecció i la millora dels espais verds urbans com a eix per millorar la qualitat de vida i promoure la cohesió social amb l’entorn. Amb tot, es busca aconseguir millorar la consciència social envers la sostenibilitat i la imatge del municipi, tot generant espais de reflexió al voltant de la gestió eficient i la potenciació del verd urbà.

Sant Vicenç de Castellet (amb 3 flors d'honor)

Sant Vicenç de Castellet acumula tres flors Vilesflorides

En els últims anys, Sant Vicenç de Castellet ha fet una aposta important per a la millora dels espais lliures, parcs i jardins de la població. La creació de noves zones verdes i enjardinaments, la recuperació i restauració de patrimoni, i la millora dels espais existents han propiciat un increment de l’ús social d’aquestes zones i, conseqüentment, un major benestar i qualitat de vida.

Aquestes millores físiques dels espais han anat acompanyades amb altres millores de gestió sostenible, potser no tan tangibles però necessàries per a la qualitat ambiental (tractaments fitosanitaris a l’arbrat mitjançant la tècnica d’endoteràpia, instal·lació de sensors pluviomètrics per al control del reg, o tractament i erradicació d’herbes a la via pública sense l’ús del glifosat, entre d’altres).

Cardona (amb 3 flors d'honor)

El 2016 es va adequar una xarxa de rutes saludables a Cardona per promocionar la salut i fomentar la cohesió social. VILES FLORIDES

Des de l’any 2011 Cardona ha esdevingut vila de referència en termes de salut gràcies al projecte “Cardona Integral”, iniciativa promoguda per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Fundació SHE (Science Health and Education), liderada pel cardiòleg Valentí fuster. Emmarcat en el “Cardona Integral”, el 2015 es va dur a terme el projecte “Cardona Verda”, que va recuperar el meandre del riu Cardener al seu pas per la Coromina (barri de la vila). El 2016 es va adequar una xarxa de rutes saludables per promocionar la salut i fomentar la cohesió social.

Altres iniciatives destacades de Cardona en aquest àmbit són el Concurs de Flors als Balcons i la creació d’un hort escolar als centres educatius públics del municipi.

Santpedor (amb 3 flors d'honor)

Santpedor, vila situada en un encreuament de camins al Pla de Bages, conserva un ric patrimoni i que és una prova del seu passat esplendorós. L’Ajuntament vol revitalitzar aquesta zona com un centre viu per als veïns i visitants, i és en aquest marc que s’han impulsat iniciatives com “Santpedor en flor”, una fira que transforma el barri antic en un escenari de contes i flors. A banda d’aquesta fira, Santpedor impulsa altres activitats del món de la flor com són els padrins de flor i el concurs de balcons florits, entre altres iniciatives.

Navarcles (amb 2 flors d'honor)

Una imatge de Navarcles VILES FLORIDES

Des de 2019, Navarcles gestiona el control de les plagues i malalties de les seves àrees verdes mitjançant tècniques de gestió integrada de plagues. No utilitzen ni pesticides ni herbicides i juguen amb espais rics en biodiversitat, introduint si és necessari espècies d´insectes. La gestió dels espais herbacis la intenten fer de manera que puguin proporcionar un refugi a les nombroses espècies de vida salvatge.

El 2021 des del municipi es va fer una feina exhaustiva a nivell de jardineres i parterres, fet que els ha permès regenerar els espais i implementar sistemes de reg per goter. Tenen un inventari dels arbres del municipi i sistema de poda de l´arbrat dels espais verds on intenten podar el mínim necessari ,i sempre per motius de funció sanitària, seguretat viària, control de la dispersió d'algunes malalties o molèsties veïnals, buscant que la poda no interfereixi, o ho faci el mínim en l´evolució de l´arbre; que puguin ser arbres el més naturals possibles.

Callús (amb 1 flor d'honor)

Callús té una flor d'honor VILES FLORIDES

L’aposta de Callús per la sostenibilitat i el medi ambient queda palesa en la transformació del passeig Anselm Clavé. Abans poc agradable per passejar-hi, ara aquest espai s’ha fet més amable, s’han instal·lat bancs i s’han incorporat 23 jardineres immenses que contenen 17 tipus de plantes i arbres diferents. Destaca especialment la jardinera de l’inici del passeig, amb 3 xiprers que donen la benvinguda al poble. El sistema de reg és a goteig, fet que permet estalviar aigua, i les plantes són sostenibles i necessiten poc manteniment.

Artés (amb 1 flor d'honor).

Els darrers anys s’ha iniciat al municipi una transformació pel que fa a la jardineria municipal, assumint-ne la gestió amb personal propi i municipalitzant-ne el servei, per anar millorant els diferents racons del municipi per tal de que quedin més florits.

Onze municipis més a les comarques centrals

Altres municipis de la Catalunya central distingides són Abrera (3) i Martorell (3), al Baix Llobregat; Carme (1), Igualada (4) i Sant Martí de Tous (2), a l'Anoia; Puigcerdà (3), a la Cerdanya; Solsona (3), al Solsonès; la Seu d'Urgell (4), a l'Alt Urgell; i Montclar (3), Avià (2) i Bagà (1), al Berguedà.

Vila-seca, premi Flor d'Or

El principal premi, la Flor d’Or Pere Cabot, ha estat aquest any per a Vila-seca, que agafa el testimoni de Mollet del Vallès, guanyadora el 2021. De Vila-seca, el jurat de Viles Florides en destaca “la seva trajectòria, diversitat, qualitat i grau d’adaptació al lloc del patrimoni vegetal; la seva intensa activitat d’educació ambiental i l’excel·lent gestió de l’aigua i dels sistemes de reg”.

Vila-seca, a més, és un dels municipis que encapçala el rànquing de Viles Florides, amb quatre Flors d’Honor. A més de la ciutat del Camp de Tarragona, es mantenen al quadre d’honor Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Roses (Alt Empordà), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Sant Hilari Sacalm (Selva).

A més, aquest any s’hi afegeixen quatre nous municipis al prestigiós grup de les quatre Flors d’Honor. Són Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Igualada (Anoia), La Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Reus (Baix Camp).

A més dels dinou municipis amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 74 més amb tres Flors d’Honor -deu més que ara fa un any-; 49 amb dues Flors d’Honor -dotze menys que el 2021- i 13 amb una Flor d’Honor -un menys que en l’edició anterior. També hi ha alguns municipis que han demanat la seva adhesió al moviment en els darrers mesos i el seu ingrés i valoració es tindrà en compte per a l’edició de 2023.

Cinc reconeixements temàtics

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment. El que ja s’està convertint en un clàssic de les gales de Viles Florides és el reconeixement a la Millor rotonda florida, que es lliura des de l’any 2017. Enguany el reconeixement ha recaigut en la rotonda Unesco de Tarragona.

En aquesta edició també s’ha posat en valor la tasca social de l’Ajuntament de Martorell (Baix Llobregat) amb el reconeixement Flors amb ànima social per donar ocupació a persones amb diversitat funcional en un centre de producció de plantes ornamentals, destinades als espais verds del municipi.

El jurat també ha premiat la tasca mediambiental de Naut Aran (Val d’Aran) amb el reconeixement a la Cerca de solucions més sostenibles per a jardineria amb climatologia adversa. El municipi ha implicat a totes les seves Entitats Municipals Descentralitzades en la diversificació i millora de planta plurianual resistent per a l’embelliment sostenible dels pobles.

Salou (Tarragonès), per la seva banda, s’endú el reconeixement Accions de millora de la franja marítima per la naturalització de platges, dunes i roquissars litorals amb vegetació autòctona mitjançant tècniques ecològiques i per la recuperació del Camí de Ronda.

Finalment, els municipis d’Arties, Bagergue, Canejan-Val de Toran, Esterri d’Àneu, Garòs, Gessa, la Seu d’Urgell, Rialp, Salardú, Tavascan- Lladorre, Tredòs, Unha, Vilac i Vilaller han rebut la Menció a la Promoció turística de la marca Viles Florides per la promoció turística conjunta de les Viles Florides del Pirineu de Lleida.