L’equip de dietistes-nutricionistes de l’ICS Catalunya Central ha impulsat una campanya contra el malbaratament alimentari amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra aquest divendres, 16 d’octubre. S’han difós cartells als centres d’atenció primària (CAP) de tot Catalunya Central i també s’han programat diverses xerrades i tallers per promoure una alimentació sostenible i per evitar que es llencin aliments a les llars.

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any, 35 kg de mitjana per habitant. Prop d’un 60% es llença a les llars. Amb aquest menjar es podrien alimentar 500.000 persones durant tot un any, segons xifres de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Per tal d’evitar el malbaratament, les dietistes-nutricionistes de la Catalunya Central volen fer arribar a la població consells pràctics, com ara planificar un menú setmanal, no fer la compra amb gana, prioritzar els aliments amb la data de caducitat més pròxima, comprar productes de temporada, revisar les temperatures de la nevera i el congelador, preparar les racions adequades a l’hora de cuinar, buscar idees per reutilitzar aliments preparats o demanar per emportar el menjar que no ens acabem al restaurant.

A més, aquest mes els equips d’atenció primària han programat diverses activitats entorn de l’alimentació.

13 d’octubre

Xerrada «Alimentació i gent gran». Piera, de 12 a 1. A càrrec d’Alba Creus, dietista-nutricionista del Servei d’Atenció Primària (SAP) Anoia. Dins el projecte El CAP a prop teu.

Xerrada «Alimentació sostenible: consells pràctics per evitar el malbaratament alimentari». Club Sant Jordi de Bagà, de 3/4 de 12 a 3/4 d’1. A càrrec de Mar Gargallo, dietista-nutricionista del SAP Bages-Berguedà-Moianès.

17 d’octubre

Xerrada «Alimentació per a un envelliment saludable». Esplai d’Avis de Sant Fruitós de Bages, de 10 a 11 h. A càrrec d’Alba Adot, dietista-nutricionista del SAP Bages-Berguedà-Moianès.

Xerrada «Nutrició i salut mental». Biblioteca de Piera, a les 4 de la tarda. A càrrec d’Alba Creus, dietista-nutricionista del SAP Anoia. En el marc de les accions pel Mes de la Salut Mental a Piera.

19 d’octubre

Xerrada «Salut i càncer de mama». La Lliga de Capellades, a les 4 de la tarda. A càrrec de Laura Balaguer, dietista-nutricionista del SAP Anoia, i Anna Trapé, referent de benestar emocional comunitari. Amb motiu, també, del Dia Mundial del Càncer de Mama.

20 d’octubre

Xerrada «Com podem menjar de manera saludable i gastar pocs diners?». Al pavelló municipal d'esports de Súria, a 2/4 de 10 del matí. A càrrec de Núria-Vinyet Mestres, dietista-nutricionista del SAP Bages-Berguedà-Moianès.

La figura dels nutricionistes a l’Atenció Primària

L’ICS Catalunya Central ha incorporat el darrer any als seus equips d’atenció primària 10 dietistes-nutricionistes (4 al Bages-Berguedà-Moianès, 4 a Osona i 2 a l’Anoia), l’objectiu dels quals és promoure activitats per potenciar els hàbits i actituds de vida saludables, els canvis de conductes relacionades amb els factors de risc i el foment d’una alimentació equilibrada al llarg de les diferents etapes de la vida, de manera individual, familiar i comunitària.