Els veïns de la Rampinya de Sallent es mobilitzen per evitar l’ampliació de la pedrera que hi ha al barri

La modificació del pla urbanístic aprovat inicialment per l’Ajuntament permetria canviar els usos del paratge de La Plana i possibilitaria el creixement de l’explotació

Fem Poble Sallent ha presentat al·legacions a la modificació urbanística de La Plana, al fons

Fem Poble Sallent ha presentat al·legacions a la modificació urbanística de La Plana, al fons / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

Els veïns del barri de la Rampinya de Sallent han iniciat mobilitzacions per evitar una futura ampliació de la pedrera que hi ha al barri. L’Ajuntament de Sallent ha aprovat una modificació urbanística que afecta el paratge de La Plana, el pulmó verd del barri, que obriria la porta perquè en un futur l’empresa que explota la pedrera pugui demanar l’autorització per ampliar cap aquesta zona. Per aquest motiu, els veïns han creat una plataforma, que ha recollit més de 600 signatures en contra de la possible ampliació i ha presentat al·legacions a la modificació urbanística. Fem Poble, a l’oposició, s’ha posicionat al costat dels veïns i demana la protecció de l’espai natural.

L'Ajuntament de Sallent ha aprovat inicialment una modificació puntual del planejament urbanístic que podria permetre, en un futur, ampliar les instal·lacions de l’actual pedrera de la Rampinya. Aquesta modificació afecta el paratge de La Plana, una zona que combina usos agrícoles i forestals i que és a tocar de l’actual instal·lació. La nova ordenació qualifica com a agrícoles tots aquests terrenys i això permetria a l’empresa que gestiona la pedrera que pugui demanar una ampliació de la seva activitat afectant l’espai natural. En aquests moments la pedrera, que va començar la seva activitat fa més de 25 anys, ocupa unes 13 hectàrees i, si s’ampliés en podria ocupar 8,7 més.

Per aquest motiu, la plataforma veïnal que defensa la preservació del paratge de La Plana demana a l’Ajuntament de Sallent que aturi el canvi urbanístic que possibilitaria el creixement de la pedrera. Segons la portaveu de la plataforma, Francina Planas, li demanen «que rectifiqui i no permeti que es modifiqui el pla urbanístic per tal de poder protegir aquesta zona que té una gran interès social, com a punt de passeig i trobada, i un valor mediambiental amb una gran riquesa de flora i fauna» on hi habita una espècie de papallona protegida. Per tot això, afegeix, «no entenem perquè es prioritzen els interessos econòmics d’una empresa enlloc de preservar la zona que és un bé del poble i que un ajuntament suposadament d’esquerres permeti que es destrueixi».

Fem Poble ha presentat al·legacions per demanar al govern que protegeixi el paratge natural

Fem Poble Sallent, que inicialment va donar suport a la modificació perquè desconeixia que obria la possibilitat d’una futura ampliació de la pedrera, hi ha presentat al·legacions i fa costat als veïns que es mobilitzen per protegir el paratge. El portaveu de Fem Poble, Guillem Cabra, ha subratllat que «la possible ampliació de la pedrera destruiria aquest pulmó verd, que és una de les poques zones verdes que queden en un barri molt castigat per la mineria i per altres activitats extractives». Segons Cabra, l’ampliació de la pedrera tindria una doble afectació al barri: «destrossaria aquest espai de lleure i natura, que s’ha de protegir, i aproparia perillosament l’explotació cap al barri», ja que podria arribar a menys 500 metres dels habitatges. Amb tot, el partit ha demanat al govern d’ERC «que ho aturi i protegeixi La Plana».

El govern valora la situació

Per la seva banda, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, afirma que en aquests moments s’està en la fase de recollir les al·legacions i analitzar tots els informes sectorials per «poder valorar la situació» i veure si realment es poden modificar els usos o no. Per això, Ribalta s’ha mostrat prudent i ha assegurat que «el nostre posicionament és el d’escoltar totes les al·legacions, valorar tots els informes i, com ja els hi hem dit, estarem al costat dels veïns». En aquest sentit, l’alcalde diu que entén la preocupació dels veïns de la Rampinya, però creu que es poden fer canvis en el projecte perquè l’activitat de la pedrera «no s’acosti tant al barri».

Accions reivindicatives

A banda de la recollida de firmes i les al·legacions, els veïns del barri han iniciat accions reivindicatives i han penjat pancartes i domassos a les cases amb el lema «La Plana no es toca», aquest diumenge difondran la problemàtica en el marc de la Fira de la Santa Llúcia i passat festes tenen previst organitzar una excursió popular per donar a conèixer l’espai i la seva reivindicació.