L'Ajuntament de Fonollosa aprova un pressupost de 2,2 milions per al 2023

El consistori dedicarà 428.523 euros a la instal·lació de llums LED per pal·liar l’increment de cost de l’electricitat

El canvi d'enllumenat per llums LED serà una de les inversions destacades

El canvi d'enllumenat per llums LED serà una de les inversions destacades / AJUNTAMENT DE FONOLLOSA

Redacció

L'Ajuntament de Fonollosa tindrà un pressupost de 2.299.233 euros per al 2023, una proposta econòmica que segon la regidora d’Hisenda, Elisa Carvajal, estaran marcats per un fort increment dels costos de subministraments, especialment l'elèctric. Precisament per aquest factor, el consistori fonollosenc preveu una obra clau per reduir el consum energètic a la via pública com és la substitució de l'enllumenat actual per llums LED que són menys contaminants i més eficients energèticament.

Concretament, es farà una inversió per valor de 428.523,59 euros que compta amb una ajuda del 100% del cost de l’obra procedent dels fons europeus Next Generation. Aquests diners serviran per canviar les 730 lluminàries del nucli urbà de Fonollosa. Segons s’ha estimat, la substitució permetrà un estalvi del 64% del consum, i completa el procés iniciat la passada legislatura en una part del nucli de Fals.

La regidora d’Hisenda ha exposat que el pressupost del 2023 «torna als números habituals», ja que el del 2022 va ser un dels més alts de la història recent del municipi, concretament de 4.123.543,69 d'euros amb un capítol d'inversions que va créixer un 56%, a causa dels 2.305.751,85 d'euros d'inversions. El motiu va ser la partida per dur a terme les obres l'escola, que ja es va assignar en aquell exercici i que va suposar pràcticament la meitat del pressupost municipal, en concret un 49,52%.

Hi ha inversions previstes el 2022 com la de les llums LED que «passaran automàticament al pressupost del 2023», segons ha precisat l'alcalde, Eloi Hernández. El mateix passarà amb les ajudes per dur a terme la primera fase de la millora de l'escola, amb un cost de 2,3 milions d'euros, o la materialització del projecte de reforma parcial d'una de les naus de l'antiga fàbrica tèxtil, amb un pressupost de 841.785,43 euros. Tots aquests imports se sumaran a la xifra del pressupost que ara s'ha aprovat inicialment, i esdevindran un pressupost consolidat de gairebé 6 milions d'euros. Enguany també s'ha previst una partida per fer inversions diverses a l'espai públic per un import de 163.000 euros.

Els comptes d'aquest exercici presenten altres aspectes destacats com el fet que el consistori assumeix la gestió de les deixalles municipals. En aquest cas, malgrat l’increment de costos, la taxa de residus s'ha congelat. En altres casos no ha estat possible, com és el de l'IBI o el del rebut de l'aigua, ja que la factura que paga el consistori s'ha encarit 80.000 euros anuals.

S’inverteixen 385.000 euros en educació

L’equip de govern de Fonollosa destaca que l'educació és «una aposta prioritària», i s'hi dedica el 16,8% del pressupost municipal ha destacat l'alcalde. Dels 386.190 euros que s'han pressupostat, 139.500 euros serviran per sufragar despeses de l'escola, entre les quals el manteniment de la consergeria, la neteja, els consums i subministraments; 9.900 euros d'aquests es transfereixen a l'Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) i al centre per tal de subvencionar les activitats de la sisena hora i els projectes singulars (música, teatre, dansa, natura...). A més, el consistori destina

24.200 euros al transport escolar dels nens i les nenes del municipi, que permet que les famílies gaudeixin de gratuïtat en aquest servei.

Els 230.000 euros restants són per a la Llar d'Infants Rexics, que és de titularitat municipal i que rep una part de finançament de la Generalitat, a part de les quotes de les famílies i les aportacions dels ajuntaments veïns.

Les entitats rebran 36.000 euros

D’altra banda, es destinaran 36.000 euros dins del pressupost 2023 per entitats del poble desglossat en inversions i aportacions per conveni. Aquests diners es distribuiran entre l'ACR de Fals, Fonollosa i Camps, l'AAVV de Canet de Fals, el Club Esportiu Fonollosa, el Motoclub Fonollosa i el Jove Esplai de Fonollosa.