Súria completa la consolidació del Castell i obre un nou espai sobre l'església

S'han consolidat dues façanes de la fortificació i s'ha habilitat el sobreabsis del temple

Visita als espais restaurats

Visita als espais restaurats / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Redacció

Súria ha reforçat un dels principals conjunts monumentals de la comarca, el que formen el castell i l'església del Roser, amb la consolidació de dues façanes de la fortificació i l’obertura d’un nou pas al sobreabsis del temple religiós. L’actuació ha permès millorar la connectivitat d’aquests dos emblemàtics edificis del Poble Vell, que es troben de costat, millorar-ne la conservació i fer visitable aquesta part superior de l’església.

Les façanes que han estat objecte d’aquestes obres de consolidació han estat les de les vessants oest i sud, que es trobaven especialment afectades per l’envelliment i el pas del temps. Els treballs han permès descobrir algunes restes arqueològiques que es trobaven amagades dins dels murs, i que estan sent analitzades per tal de conèixer i interpretar millor la història de la construcció del Castell.

El resultat final dignifica el conjunt del clos del Castell i posa en valor el peculiar sistema constructiu que es va fer servir per construir el Castell amb la tècnica del paredat encofrat, una variant de les parets de tàpia on la terra era substituïda per pedra.

Façanes del castell on s'ha intervingut

Façanes del castell on s'ha intervingut / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Recentment, ha tingut lloc l’acte de recepció de les obres, amb la presència de la regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, i diferents responsables tècnics i administratius. El pressupost de licitació va ser de gairebé 230.000 euros i el finançament ha comptat amb ajuts de la Diputació i de la Generalitat. A més l’obertura del sobreabsis de l’Església permetrà ampliar l’espai visitable del Clos del Castell, recuperat fa pocs anys, i connectar en el futur amb el campanar del temple.

Zona d'accés al sobreabsis de l'església del Roser

Zona d'accés al sobreabsis de l'església del Roser / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Precisament, aquesta intervenció que ara s’ha enllestit reforça un pla d’actuació i rehabilitació que s’està portant a terme en aquest conjunt monumental des de fa una dècada, i que hi ha propiciat una millora ostensible. El juny del 2019 el castell va estrenar l'espai recuperat del clos, després de les obres de descoberta i restauració que s'hi realitzar aquell any. Una intervenció que va fer possible també la reobertura de l'antic portal del Castell, tapiat des de feia més de 150 anys, i adequar la coberta de la nau nord de l'església del Roser, que es va transformar en un terrat visitable des de l’accés al castell fins a l'alçada de l'absis del temple. També s'hi van generar dues mirandes panoràmiques, fins aquell moment desconegudes. Aquella intervenció de fa quatre anys també va servir per reconstruir parts malmeses d'alguns contraforts de l'església i se’n van renovar les conduccions d'aigües de bona part de la coberta.

El castell de Súria, originari dels segle XI i catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), es troba a la part més alta del Poble Vell sobre un tossal que domina el riu Cardener. Al costat hi ha l'església del Roser, originària dels segles IX-X.

Les obres que ara s’han enllestit han estat impulsades per l’Ajuntament amb la col·laboració del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Els treballs han anat a càrrec de l’empresa Cyrespa, especialitzada en restauració patrimonial. La direcció de les obres ha anat a càrrec de l’arquitecta Clàudia Sanmartí, de Matters Arquitectura. La direcció d’execució ha estat d’Anna Cucurull, de l’SPAL de la Diputació.